Rusopampaheinä (Cortaderia jubata)

Rusopampaheinä
(Cortaderia jubata)

Lajin vakiintuneisuus: Ei vielä Suomessa

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Kasvit (Plantae)
    • Viridiplantae
     • Versokasvit (Streptophyta)
      • Embryophyta
       • Putkilokasvit (Tracheophyta)
        • Spermatophytina
         • Koppisiemeniset (Magnoliopsida)
          • Poales
           • Heinäkasvit (Poaceae)
            • Pampaheinät (Cortaderia)
Kuva: John Lambrinos, CC-BY-SA-4.0
Rusopampaheinä (Cortaderia jubata) - John Lambrinos, CC-BY-SA-4.0

Vieraslajiluokittelusta

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Rusopampaheinä on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.

Luonnehdinta

Rusopampaheinä on monivuotinen heinäkasvi, joka on kotoisin Etelä-Amerikasta. Se voi kasvaa jopa neljän metrin korkuiseksi tiheäksi heiniköksi.

Tunnistaminen

Rusopampaheinä kasvaa korkeina mättäinä. Sen lehdet ovat terävät ja roikkuvat. Kukinto on korkea, tuuhea ja väriltään tyypillisesti vaaleanpunainen tai violetti, mutta se muuttuu vanhetessaan rusehtavaksi. Sen voi sekoittaa runsaasti koristekasvina käytettävään pampaheinään, mutta pampaheinän nuoret kukinnot ovat tyypillisesti valkoiset tai keltaiset.

Alkuperä ja levinneisyys

Rusopampaheinä on kotoisin Etelä-Amerikasta, josta sitä on tuotu Ranskan sekä Irlannin puutarhoihin yli sata vuotta sitten, ja sittemmin myös Iso-Britanniaan. Se ei ole levinnyt vielä luontoon EU:ssa, mutta sillä on potentiaalinen mahdollisuus muodostaa kantoja muun muassa Välimeren ja Mustanmeren ympäristöihin sekä Atlantin rannikolle.

Haitat

Rusopampaheinä vaikuttaa alkuperäisen lajiston monimuotoisuuteen muodostamalla laajoja kasvustoja ja kilpailemalla resursseista muiden kasvilajien kanssa. Se leviää tehokkaasti tuulen mukana, ja yksi kukinto voi tuottaa yli 100 000 siementä. Rusopampaheinällä voi olla vaikutuksia myös metsänhoitoon, sillä se kilpailee resursseista myös metsälajien kanssa ja voi vaikeuttaa metsäplantaaseille pääsyä. Lisäksi lajin on havaittu joissain tapauksissa pahentavan astmaoireita.

Mitä minä voin tehdä

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Rusopampaheinän tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Rusopampaheinää ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi ettei laji leviä myöskään maa-aineksen mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää rusopampaheinän sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.

Lisätiedot

Euroopan komission riskiarviot uusille vieraslajeille

Kuvauksen laatijat

MMM 2019

Tietoja täydennetään mahdollisimman pian