Japaninhumala (Humulus japonicus)

Japaninhumala
(Humulus japonicus)

Lajin vakiintuneisuus: Ei vielä Suomessa

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Kasvit (Plantae)
    • Viridiplantae
     • Versokasvit (Streptophyta)
      • Embryophyta
       • Putkilokasvit (Tracheophyta)
        • Spermatophytina
         • Koppisiemeniset (Magnoliopsida)
          • Rosales
           • Hamppukasvit (Cannabaceae)
            • Humalat (Humulus)
Kuva: © Guillaume FRIED (Anses), ©
Japaninhumala (Humulus japonicus) - © Guillaume FRIED (Anses), ©

Vieraslajiluokittelusta

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Japaninhumala on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.

Luonnehdinta

Japaninhumala on yksivuotinen, köynnöstävä ruohokasvi, joka itää aikaisin keväällä. Alun perin Aasiasta kotisin olevaa lajia on viety koristekasviksi Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan, missä se on karannut puutarhoista ja puistoista ympäristöön.

Tunnistaminen

Japaninhumalan pituus vaihtelee tyypillisesti 0,5-5 metrin välillä, mutta pisimmät yksilöt ovat olleet jopa 11 metrin mittaisia. Sen lehdet ovat vaaleanvihreät, yleensä 5-7 liuskaiset ja läpimitaltaan 5-12 senttimetriä. Hedekukinnot ovat pystyjä ja haaraisia ja 15-25 senttimetriä pitkiä. Emikukat muodostavat kartiomaisia tähkäkukintoja.

Alkuperä ja levinneisyys

Japaninhumala on kotoisin Itä-Aasiasta. Sitä on tuotu Eurooppaan koristekasviksi puutarhoihin, joista se on levinnyt ympäristöön. Tällä hetkellä lajia ei myydä laajasti puutarhakaupoissa, mutta siemeniä on kaupan esimerkiksi nettikaupoissa. Laji on vakiintunut ja leviää Bulgariassa, Ranskassa, Italiassa ja Unkarissa. Lisäksi se voi levitä myös muun muassa Puolaan, Saksaan, Romaniaan sekä Välimeren ympäristöön. Laji viihtyy avoimilla paikoilla jokien ja teiden varsilla. Sitä tavataan myös avoimilla metsäalueilla, niityillä sekä tulva-alueilla.

Haitat

Japaninhumala-köynnökset voivat muodostaa tiheitä kasvustoja ja syrjäyttää muita kasvilajeja. Se kasvaa usein muiden lajien päällä, ja voi tukahduttaa esimerkiksi pieniä puita estämällä valon läpäisyn. Japaninhumala voi myös muuttaa alkuperäistä lajistoa ja vaikuttaa etenkin rantojen habitaatteihin. Lajin siitepöly on allergisoivaa ja kasvin varressa ja lehdissä olevat piikit ja karvat voivat aiheuttaa myös ihoärsytystä. Laji leviää voimakkaasti, ja yksi kasvi voi tuottaa jopa 800-1200 siementä.

Mitä minä voin tehdä

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Japaninhumalan tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Japaninhumalaa ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi ettei laji leviä myöskään maa-aineksen mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää japaninhumalan sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.

Lisätiedot

Euroopan komission riskiarviot uusille vieraslajeille

Kuvauksen laatijat

MMM 2019

Tietoja täydennetään mahdollisimman pian