Kiinanpensasapila (Lespedeza cuneata)

Kiinanpensasapila
(Lespedeza cuneata)

Lajin vakiintuneisuus: Ei vielä Suomessa

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Kasvit (Plantae)
    • Viridiplantae
     • Versokasvit (Streptophyta)
      • Embryophyta
       • Putkilokasvit (Tracheophyta)
        • Spermatophytina
         • Koppisiemeniset (Magnoliopsida)
          • Fabales
           • Hernekasvit (Fabaceae)
            • Pensasapilat (Lespedeza)
Kuva: Leslie J. Mehrhoff, CC-BY-SA-4.0
Kiinanpensasapila (Lespedeza cuneata) - Leslie J. Mehrhoff, CC-BY-SA-4.0

Vieraslajiluokittelusta

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Kiinanpensasapila on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.

Luonnehdinta

Kiinanpensasapila on monivuotinen ja pitkäikäinen palkokasvi. Sitä on tuotu sen alkuperäisiltä kasvupaikoilta Itä-Aasiasta ja Itä-Australiasta esimerkiksi Japaniin ja Yhdysvaltoihin jo 1800-luvun lopulla. Yhdysvalloissa lajia on käytetty muun muassa rehuna. Nykyään laji on muodostanut Yhdysvalloissa vakiintuneita kantoja ja uhkaa alkuperäisen lajiston monimuotoisuutta.

Tunnistaminen

Kiinanpensasapila kasvaa noin 0,5-1 metrin korkuiseksi. Sen lehdet ovat tummanvihreitä ja kolmilehdykkäisiä, ja kasvavat koko varren pituudelta. Lehdykät ovat pitkiä ja kapeita. Lehdyköiden pituus on 4-6 kertaa niiden leveyttä suurempi. Kukat ovat pienet ja niiden väri vaihtelee kermasta violettiin.

Alkuperä ja levinneisyys

Kiinanpensasapila on kotoisin itäisestä Aasiasta ja itäisestä Australiasta. Laji ei ole toistaiseksi levinnyt Euroopassa luontoon, mutta sitä kasvaa useissa puutarhoissa ja puistoissa. Sitä on tuotu Eurooppaan koristekasviksi, sekä mahdollisesti myös tahattomasti muun heinän mukana. Kiinanpensasapilalla on mahdollisuus levitä ja vakiintua lähes koko EU:n alueelle, mutta etenkin Välimeren ja Mustanmeren ympäristöön. Laji kasvaa pääasiassa heinikoissa, pensasmailla ja metsissä sekä muilla avoimilla paikoilla.

Haitat

Kiinanpensasapila muodostaa tiheitä kasvustoja, sekä kilpailee alkuperäisen lajiston kanssa valosta ja vedestä. Se heikentää kasvillisuuden monimuotoisuutta ja voi syrjäyttää alkuperäistä lajistoa. Laji erittää ympäristöön kemikaaleja, jotka vaikuttavat muiden eliöiden kasvuun. Laidunmailla kiinanpensasapila voi heikentää muiden rehukasvien kasvua, ja koska se sisältää paljon tanniineja, laji voi olla haitallinen karjalle. Se houkuttaa voimakkaasti pölyttäjiä, mikä voi häiritä muiden alueen kasvien pölytystä. Kiinanpensasapila leviää tehokkaasti, sillä yksi yksilö voi tuottaa jopa 1000 siementä.

Mitä minä voin tehdä

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Kiinanpensasapilan tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Kiinanpensasapilaa ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi ettei laji leviä myöskään maa-aineksen mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää kiinanpensasapilan sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.

Lisätiedot

Euroopan komission riskiarviot uusille vieraslajeille

Kuvauksen laatijat

MMM 2019

Tietoja täydennetään mahdollisimman pian