Kampakiipijäsaniainen (Lygodium japonicum)

Kampakiipijäsaniainen
(Lygodium japonicum)

Lajin vakiintuneisuus: Ei vielä Suomessa

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Kasvit (Plantae)
    • Viridiplantae
     • Versokasvit (Streptophyta)
      • Embryophyta
       • Putkilokasvit (Tracheophyta)
        • Polypodiophytina
         • Polypodiopsida
          • Schizaeales
           • Kiipijäsaniaiskasvit (Lygodiaceae)
            • Kiipijäsaniaiset (Lygodium)
Kuva: Kimberly Bohn, CC-BY-SA-4.0
Kampakiipijäsaniainen (Lygodium japonicum) - Kimberly Bohn, CC-BY-SA-4.0

Vieraslajiluokittelusta

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Kampakiipijäsaniainen on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.

Luonnehdinta

Kampakiipijäsaniainen on monivuotinen, ruohovartinen köynnöstävä saniainen. Lajia on tuotu koristekasviksi useille eri mantereille sen alkuperäisiltä levinneisyysalueilta Kaakkois- ja Etelä-Aasiasta jo 1900-luvun alkupuolella. Sitä on levinnyt puutarhojen ja puistojen ulkopuolelle ainakin Yhdysvaltojen kaakkoisosissa, Etelä-Afrikassa, Singaporessa ja Australiassa.

Tunnistaminen

Kampakiipijäsaniaisen köynnökset voivat yltää jopa 30 metrin korkeuteen kiemurtelemalla muiden kasvien päällä ja ympärillä. Maavarsi kasvaa maan alla, mutta siitä kasvaa pitkiä, köynnösmäisiä lehtiä, joissa kasvaa useita lehdyköitä. Lehdykät ovat muodoltaan kolmiomaisia ja jakautuvat edelleen pienemmiksi lehden osiin.

Alkuperä ja levinneisyys

Kampakiipijäsaniainen on kotoisin Kaakkois-Aasiasta ja Intiasta. Sitä kasvaa Euroopassa joissakin kasvitieteellisissä puutarhoissa, mutta toistaiseksi laji ei ole vakiintunut luonnossa. Nykyisissä ilmasto-oloissa kampakiipijäsaniaisen on mahdollista kuitenkin levitä ja vakiintua ainakin Välimeren alueella. Ilmastonmuutoksen seurauksena laji voisi vakiintua lähes koko Euroopassa. Laji kasvaa muun muassa kosteikoissa ja sademetsissä, jokien rannoilla ja ojissa. Laji on levinnyt Eurooppaan muun muassa koneiden ja laitteiden, saastuneen puumateriaalin sekä turistien matkassa. Hollannissa on myös raportoitu kampakiipijäsaniaisen leviämisestä Kiinasta tuotujen Bonsai-puiden mukana.

Haitat

Kampakiipijäsaniainen tukahduttaa maaperän kasvillisuutta ja pensaita sekä syrjäyttää alkuperäistä lajistoa kilpailemalla samoista resursseista. Se lisää tulipaloriskiä ja vaikuttaa tulipalojen intensiteettiin. Kampakiipijäsaniaisen itiöt ovat hyvin kevyet ja leviävät tehokkaasti. Laji voi myös vahingoittaa metsiä.

Mitä minä voin tehdä

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Kampakiipijäsaniaisen tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Kampakiipijäsaniaista ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi ettei laji leviä myöskään maa-aineksen mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää kampakiipijäsaniaisen sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.

Lisätiedot

Euroopan komission riskiarviot uusille vieraslajeille

Kuvauksen laatijat

MMM 2019

Tietoja täydennetään mahdollisimman pian