Kiinantalipuu (Triadica sebifera)

Kiinantalipuu
(Triadica sebifera)

Lajin vakiintuneisuus: Ei vielä Suomessa

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Aitotumaiset (Eucarya)
   • Kasvit (Plantae)
    • Viridiplantae
     • Versokasvit (Streptophyta)
      • Embryophyta
       • Putkilokasvit (Tracheophyta)
        • Spermatophytina
         • Koppisiemeniset (Magnoliopsida)
          • Malpighiales
           • Tyräkkikasvit (Euphorbiaceae)
            • Talipuut (Triadica)
Kuva: Nancy Loewenstein, CC-BY-SA-4.0
Kiinantalipuu (Triadica sebifera) - Nancy Loewenstein, CC-BY-SA-4.0

Vieraslajiluokittelusta

Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)

Kiinantalipuu on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.

Luonnehdinta

Kiinantalipuu on korkea Kiinasta ja Japanista kotoisin oleva lehtipuu. Se on suosittu koristekasvi puutarhoissa ja puistoissa ja sitä myydään laajalti EU:ssa ja muualla maailmassa. Kiinantalipuuta on tavattu kaikilla muilla mantereilla paitsi Etelämantereella.

Tunnistaminen

Kiinantalipuu voi kasvaa jopa 20-30 metriä korkeaksi. Runko on usein käyrä ja väriltään harmaa tai rusehtava. Lehtiruodit ovat 2-6 senttimetriä pitkiä. Lehtilavat ovat yleensä 2-7 senttimetriä pitkiä ja 1,5-7 senttimetriä leveitä. Kukinta tapahtuu huhti-kesäkuussa.

Alkuperä ja levinneisyys

Lajia kasvaa luontaisena Kiinassa ja Japanissa. Se ei ole vielä vakiintunut EU:n alueella, mutta sen on mahdollista levitä muun muassa Välimeren ja Mustanmeren ympäristöön. Kiinatalipuun leviämistä rajoittaa kylmä lämpötila, ja on arvioitu, että sen pohjoisin leviämisraja kulkee alueilla, joissa talven keskilämpötilat voivat tippua alle -12 asteen. Kiinatalipuu kasvaa rannikoilla, metsissä, kosteissa heinikoissa ja esimerkiksi teiden varsilla. Sitä on istutettu puutarhoihin ja puistoihin, mistä se voi levitä hyvin tehokkaasti ympäristöön, sillä yksi yksilö voi tuottaa jopa 100 000 siementä vuosittain.

Haitat

Laji kilpailee alkuperäisen kasvillisuuden kanssa resursseista ja voi heikentää ympäristön monimuotoisuutta. Sen tehokkaan leviämisen vuoksi, kiinatalipuu voi aiheuttaa heinikoiden muuttumisen metsämaiksi ja vaikuttaa eliöyhteisöjen rakenteeseen. Lajin lehtien hajoaminen voi muuttaa maaperän kemiallista koostumusta, mikä voi haitata alkuperäisten lajien kasvua. Kiinatalipuu on myrkyllinen muun muassa sammakkoeläimille ja karjalle.

Mitä minä voin tehdä

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Kiinantalipuun tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Kiinantalipuuta ei saa luovuttaa eteenpäin. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi ettei laji leviä myöskään maa-aineksen mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää kiinatalipuun sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.

Lisätiedot

Euroopan komission riskiarviot uusille vieraslajeille

Kuvauksen laatijat

MMM 2019

Tietoja täydennetään mahdollisimman pian