IdänkäärmeenpääVieraslaji

Channa argus

Vieraslajiluokittelusta

Idänkäärmeenpää on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella.  Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa. 


Yleiskuvaus

Idänkäärmeenpää elää makeissa vesissä, mieluiten lammikoissa ja hitaasti virtaavissa vesissä, joissa on mutainen pohja ja vesikasvillisuutta. Se ottaa happensa ilmasta ja voi elää maalla jopa neljä päivää. Nuoret yksilöt voivat kiemurrella maastossa paikasta toiseen edesauttaen sen leviämistä. Idänkäärmeenpää kestää ainakin lyhytaikaisesti pakkasta. Idänkäärmeenpää tulee sukukypsäksi kahden vuoden iässä. Se kutee kesä-heinäkuussa ja sen mätimunat ovat vapaassa vedessä kelluvia.  


Tunnistaminen

Idänkäärmeenpää on pitkänomainen kellertävän värinen kala, jolla on ruskeita kuviointeja kyljissään. Sillä on pitkät selkä- ja peräevät. Kotimaisista kaloista made muistuttaa hieman idänkäärmeenpäätä. Idänkäärmeenpäällä ei kuitenkaan ole leuan alla viiksisäiettä ja mateella selkäevä on kaksiosainen. Idänkäärmeenpää kasvaa noin yhden metrin mittaiseksi ja 7 kg painoiseksi.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Idänkäärmeenpää esiintyy luontaisesti Kiinassa, Pohjois- ja Etelä-Koreassa ja Venäjällä. Laji on levinnyt laajemmallekin Aasiassa ja myös Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Euroopan ensimmäinen havainto on vuodelta 1956 entisestä Tšekkoslovakiasta. Tällä hetkellä idänkäärmeenpäätä tavataan Euroopassa Tšekissä, Slovakiassa, Saksassa sekä Ukrainassa. Idänkäärmeenpäätä ei esiinny Suomessa. Idänkäärmeenpää ei pärjää alle 10 asteisessa vedessä, joten nykyilmastossa se ei selviäisi Suomen oloissa.  


Haitat

Yhdysvalloissa idänkäärmeenpään on arvoitu aiheuttavan merkittävää haittaa alueella luontaisesti eläville kaloille. Se on petokala, joka käyttää ravintonaan muita kaloja, sekä myös maalla eläviä sammakkoeläimiä ja selkärangattomia.  


Torjuntakeinot

Idänkäärmeenpäätä on pyritty poistokalastamaan mm. Yhdysvalloissa. Sen leviäminen laajemmalle uusille alueille tulee estää. Tiedottaminen vieraslajien levittämisen haitoista on tarpeen.  


Mitä minä voin tehdä?

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty. 

Älä levitä idänkäärmeenpäätä luontoon. Tee ilmoitus mahdollisesta havainnosta Luonnonvarakeskukselle kalahavaintolomakkeella


Kuvaustekstin laatijat

Sanna Kuningas (Luke) 2022 

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: idänkäärmeenpää
Tieteellinen nimi: Channa argus
Vakiintuneisuus: Ei esiinny Suomessa

  • EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji (EU:n vieraslajiluettelo) (EU 2016/1141; 2017/1263; 2019/1262; 2022/1203)
Havaintokartta