EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji (EU:n vieraslajiluettelo)
Punatulimuurahainen on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.
Punatulimuurahaisen alkuperäinen ympäristö on trooppinen metsä ja sen aukiot Etelä-Amerikassa. Muualla laji on erikoitunut erilaisiin häiriöympäristöihin, kuten teiden varret, pihat, puistot, golfkentät, taimitarhat, viljelysmaat ja karjalaitumet. Laji leviää näistä ympäristöistä kuitenkin myös luonnonympäristöihin. Leviäminen tapahtuu joko siten, että nuori kuningatar perustaa uuden pesän itsekseen tai kokonaisia pesän osia muuttaa uuteen paikkaan.
Työläiset ovat pieniä 2–5 mm, eri kokoisia, punaruskeita. Tuntosarvissa kymmenen jaoketta, joista kaksi leveämpää kärkijaoketta. Keski- ja takaruumiin välissä kaksi pientä solmumaista jaoketta. Keskiruumiin takaosassa ei piikkimäisiä ulokkeita. Pesä on tyypillisesti 10–60 cm korkea koillinen-lounassuunnassa hivenen pitkulainen soikea maakumpu.
Laji on alkuperäinen keskisessä Etelä-Amerikassa. Se on levinnyt voimakkaasti Yhdysvaltojen eteläisissä osavaltioissa 1933–1942 luvulta lähtien. Sittemmin se on levinnyt Karibianmeren saarille, sekä trooppisiin satamakaupunkeihin ympäri maapallon (mm. Havaiji, Singapore, Brisbane, Hong Kong). Euroopassa laji on vakiintunut Sisiliassa ja havaintoja on lisäksi tehty Alankomaissa (ei luonnossa), mutta lajin on ilmastollisesti mahdollista levitä merkittävästi Välimerenmaihin. Suomen luontoon leviäminen erittäin epätodennäköinen.
Voi kilpailla menestyksellisesti paikallisten muurahaisten kanssa ja syrjäyttää niitä. Tiheät populaatiot voivat heikentää muiden selkärangattomien eläinten menestystä ja sitä kautta vaikuttaa lajiston monimuotoisuuteen. Punatulimuurahaisella on myrkkypistin, jolla se kykenee antamaan voimakkaita reaktioita aiheuttavia pistoja ja kykenee tappamaan lintujen pesäpoikasia ja liskojen poikasia. Pistot ovat haitallisia myös ihmisille.
Lajin leviämistä on pyrytty ehkäisemään tiedottamisella, tullivalvonnalla satamissa ja lentokentillä sekä havaittujen pesien hävittämisellä.
Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.
Englanniksi:
Jouni Sorvari (Luke) 2022