Pikkutulimuurahainen on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.
Pikkutulimuurahaisen luonnollista ympäristöä ovat trooppiset metsät, mutta se pesii myös avoimemmilla alueilla. Pesä on tyypillisesti maassa tai puussa ilman havaittavia pesärakenteita. Laji muuttaa herkästi paikasta toiseen ja se on sopeutunut sekä luonnollisiin häiriöympäristöihin että myös ihmisen luomiin ympäristöihin. Leviäminen tapahtuu joko siten, että vanha pesä kasvaessaan jakaantuu osiin ja levittäytyy uuteen paikkaan.
Työläiset ovat pieniä 1–2 mm. Väritys on vaaleanruskeasta kullanruskeaan. Tuntosarvissa on 11 jaoketta, kärkijaokkeet nuijamaisesti laajentuneet. Keski- ja takaruumiin välissä kaksi pientä solmumaista jaoketta. Keskiruumiin takaosassa on kaksi piikkimäisiä uloketta.
Laji on kotoperäinen Keski- ja Etelä-Amerikassa. Laji on levinnyt hyvin laajalti eteläiseen Aasiaan, Lähi-itään, Tyynenmeren saarille ja Oseaniaan sekä läntiseen Keski-Afrikkaan. Euroopassa laji on havaittu lähinnä kasvihuoneissa Iso-Britanniassa, Saksassa, Alankomaissa ja Italiassa, mutta laji on muodostanut pysyvän kannan vain eteläisessä Espanjassa Malagan seudulla. Lajin on kuitenkin ilmastollisesti mahdollista levitä merkittävästi Välimerenmaihin ja ilmaston lämpenemisen myötä aina Keski-Eurooppaan asti. Suomen luontoon leviäminen erittäin epätodennäköinen.
Voi kilpailla menestyksellisesti paikallisten muurahaisten kanssa ja syrjäyttää niitä. Tiheät populaatiot voivat heikentää muiden selkärangattomien eläinten menestystä ja sitä kautta vaikuttaa lajiston monimuotoisuuteen. Pikkutulimuurahaisella on myrkkypistin, jolla se kykenee antamaan voimakkaita reaktioita aiheuttavia pistoja ja kykenee tappamaan mm. kilpikonnien vastakuoriutuneita poikasia ja liskojen poikasia. Pistot ovat kiusallisia myös ihmisille.
Lajin leviämistä on pyrytty ehkäisemään tiedottamisella, tullivalvonnalla satamissa ja lentokentillä sekä havaittujen pesien hävittämisellä.
Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.
Englanniksi:
CABI: Pikkutulimuurahainen
Jouni Sorvari (Luke) 2022