Joulutähden mosaiikkivirus (Poinsettia mosaic virus)

Joulutähden mosaiikkivirus
(Poinsettia mosaic virus)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto
(www.evira.fi)

Havainnot

Ilmoita havainto
(www.evira.fi)

Taksonomia

  • Eliökunta (Biota)
    • Virukset ja viroidit (virus)
      • Tymovirales
        • Tymoviridae

Luonnehdinta

Joulutähden mosaiikkivirus (Poinsettia mosaic virus, PnMV) on joulutähdessä (Euphorbia pulcherrima) esiintyvä RNA-virus, jonka isäntäkasvilajisto on rajoittunut vain Euphorbia-suvun kasveihin. Hyönteisvektoreita virukselta ei tunneta.

Tunnistaminen

Jo joulutähden pistokkaissa tai viimeistään juurrutuksen jälkeen syyskuussa viljelijät ovat havainneet osassa kasveja voimakkaat lehtioireet. Ylälehdet ovat nauhamaisen kapeita, kurttuisia ja kärjestään pyöreäpäisiä tai liuskoittuneita ja lehden pinta on kurttuinen. Toistaiseksi ei vieläkään tiedetä, miksi joulutähdessä yleisesti esiintyvä virus aiheuttaa vain satunnaisesti joinakin vuosina ankaria oireita. Virus on määritettävissä serologisesti ELISA-testillä.

Alkuperä ja levinneisyys

Virus on löydetty kaupallisesti viljellystä joulutähdestä USA:ssa 1980 ja samana vuonna myös Saksassa ja 1983 Kanadassa. Virus on yleinen Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Suomessa virus eristettiin oireellisista joulutähdistä vuonna 1993. Virusta esiintyy maahantuoduissa joulutähden pistokkaissa, mutta joinakin vuosina oireet ovat olleet poikkeuksellisen voimakkaat. Yleensä hyvissä kasvatusolosuhteissa kasvit ehtivät toipua myyntikuntoon.

Haitat

Viruksen aiheuttama lehtien epämuotoisuus vähentää joulutähden koristearvoa ja myyntituloa.

Torjunta

Terveiden pistokkaiden käyttäminen. Kuitenkin joulutähden mosaiikkiviruksen olemassaolo piilevänä emokasveissa on normaalia ja oireiden voimakkuuteen vaikuttaa mm. kasvatusolosuhteet ja lajike. Virusoireiden kehittyminen on ollut voimakkainta alle 20°C lämpötilassa kasvatetuissa kasveissa.

Mitä minä voin tehdä

Kuvauksen laatijat

Anne Lemmetty (Luke) 2015