Tupakan mosaiikkivirus (Tobacco mosaic virus, TMV) on erittäin helposti hoitotöiden mukana leviävä mehulevintäinen RNA-virus, joka leviää myös siemenen mukana. Viruksella on yli 350 isäntäkasvia, joista useat kuuluvat koisokasvien (Solanaceae) heimoon. Yleisimmät isäntäkasvit ovat tomaatti, paprika, tupakka, kurpitsa, pinaatti ja lukuisat koristekasvit kuten ritarinkannus, kukonharja, samettiruusu, siniviuhka, petunia, pikkupetunia. Viruksen roduista osa on erikoistunut tomaatille (tomaatin mosaiikkivirus, ToMV)ja osa tupakalle (TMV). Virus on erittäin kestävä ja voi säilyä kuivissa lehdissä vuosikymmeniä.
Kasvit voivat olla kitukasvuisia. Niiden lehdissä esiintyy kelta-vihermosaiikkia tai keltaisia juovia ja pilkkuja. Lehtisuonet voivat olla myös keltaiset. Tomaatissa voi esiintyä nekroosilaikkuja myös varressa ja hedelmissä. Oireet saattavat muistuttaa ravinnepuutosoiretta tai torjunta-ainevioitusta, siksi viruksen määritys on varmistettava serologisesti ELISA-testillä tai elektronimikroskooppinäytteellä.
Virus on löydetty 1800-luvun lopussa tupakasta Venäjällä ja USA:ssa. Virusta esiintyy ympäri maailman. Tupakan mosaiikkiviruksen eri rotujen aiheuttamaa kirjo- ja viiruviroosia löydettiin yleisesti kasvihuonetomaatilta 1960-luvulla Suomessa. Myöhemmin taudin esiintyminen vähentyi tomaatilla, kun viruksen kestäviä lajikkeita oli käytettävissä. 2000-luvulla virusesiintymiä on löydetty satunnaisesti Suomessa kesäkukilta ja amppelikasveilta mm. petunialta, sinivihkolta ja pikkupetunialta.
Virus leviää herkästi kasvimehussa leikkausveitsen mukana pistokkaita otettaessa sairaasta emokasvista.
Anne Lemmetty (Luke) 2015