Tetranychus evansi

Yleiskuvaus

Tetranychus evansi (Red tomato spider mite) on kehrääjäpunkki, joka vioittaa etenkin tomaattia, mutta myös muita koisokasveja (Solanaceae) kuten munakoisoa ja perunaa sekä esiintyy myös monilla vihanneksilla ja koristekasveilla


Tunnistaminen

Naaraan väri vaihtelee oranssinpunaisesta tiilenpunaiseen ja tummanpunaiseen. Koiras on kellanoranssi tai oranssi. Molemmilla sukupuolilla jalat ovat vaaleanoranssit. Punkit ovat kooltaan pieniä n. 0,4-0,6 mm, koiraat pienempiä kuin naaraat. Lajin ulkonäkö ja sen aiheuttamat vioitukset muistuttavat vihannespunkkia (T. urticae). Laji on hankala erottaa muista samansukuista punkeista, joita Tetranychus-suvussa on kaikkiaan 148 lajia. Kirjallisuudessa tunnetaan useampia vääriä T. evansi-lajinmääriyksiä.

Tyypillistä vioitusta ovat lehdissä näkyvät pistemäiset vaaleat imentäjäljet, jotka laajenevat kloroottisiksi laikuiksi, ja johtavat lopulta lehtien kuivumiseen ja putoamiseen. Voimakkaassa vioituksessa lehdet peittyvät seittiin. Suuri punkkimäärä voi jopa tappaa kasvin. Naaraan jälkeläistuotto on riippuvainen lämpötilasta: 15 asteessa naaras tuotti 79 munaa ja 20 asteessa 253 munaa. Mallintamalla kehityksen kynnysarvoksi saatiin 12.1 °C. Kuuma ja kuiva sää suosii punkkien lisääntymistä, optimilämpötila on 34 °C. 25 asteessa ne voivat viedä elämänkiertonsa läpi 13,5 vuorokaudessa.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Laji on peräisin Etelä-Amerikasta, missä ensimmäiset havainnot vioituksista tehtiin Brasiliassa v. 1952. Sieltä se on levinnyt eri mantereille, jo 42 maahan.  Laji voin levitä lyhyitä matkoja tuulen, kasteluveden, ihmisten ja työkalujen mukana. Laji leviää pääasiallisesti kuitenkin istutettavan kasvimateriaalin mukana. Leviäminen hedelmien mukana saattaa myös olla mahdollista. Leviämistä pohjoiseen rajoittavat kuitenkin lämpötilavaatimukset ja diapaussin puute, mutta kasvihuoneissa se voi menestyä myös Pohjois-Euroopassa. Lajia tavataan useissa maissa Välimeren ympärillä. Laji kuuluu EPPO:n A2 luetteloon (EPPO A2 List of pests recommended for regulation as quarantine pests). Lajia ei ole toistaiseksi tavattu Suomesta.


Haitat

T. evansi -punkin pääasiallinen isäntäkasvi on tomaatti, ja se viihtyy myös muilla Solanum-suvun kasveilla kuten perunalla ja munakoisolla sekä rikkakasveista mustakoisolla. Se katsotaankin koisokasveihin erikoistuneeksi lajiksi, vaikka se on laajentanut isäntäkasvivalikoimaansa erityisesti uusilla esiintymisalueillaan, joihin se on asettunut. Koisokasvien lisäksi T. evansi -punkkia on tavattu 14 kasvilajilta mykerökukkaisten heimossa ja 8 lajilta hernekasvien heimossa. EPPO on listannut vähemmän merkityksellisiksi isäntäkasveiksi mm. ruusut, juurikkaat, paprikat ja tarhapavut.


Torjuntakeinot

Tietyt tomaattigenotyypit ovat osoittautuneet resistenteiksi T. evansia vastaan. Tomaatin karvojen tiheys ja rakenne ovat osoittautunut ratkaiseviksi tekijöiksi resistenssin suhteen. Biologinen torjunta petopunkkien (Phytoseiulus persimilis ja Neoseiulus californicus) avulla ei ole ollut tehokasta.


Mitä minä voin tehdä?

Koisokasvien taimien tai pistokkaiden tuominen Välimeren maista ei ole suositeltavaa, vaikka se ei lähtökohtaisesti olekaan kiellettyä EU:n alueelta. Kasvituotteiden tuonnista saa lisätietoja Ruokavirastosta: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/matkustus/tuonti-ja-vienti/kasvit-ja-kasvituotteet/


Lisätiedot

EPPO Tetranychus evansi(TETREV) https://gd.eppo.int/taxon/TETREV

Navajas, Maria & Moraes, Gilberto & Auger, Philippe & Migeon, Alain. (2012). Review of the invasion of Tetranychus evansi: Biology, colonization pathways, potential expansion and prospects for biological control. Experimental & Applied Acarology. 59. 10.1007/s10493-012-9590-5.

PM 7/116 (1) Tetranychus evansi. European and Mediterranean Plant Protection Organization. Bulletin OEPP/EPPO Bulletin (2013) 43 (3), 425–430.


Kuvaustekstin laatijat

Anne Nissinen ja Erja Huusela-Veistola (Luke)

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi:
Tieteellinen nimi: Tetranychus evansi
Vakiintuneisuus: Ei esiinny Suomessa

Havaintokartta