Siperianmäntykehrääjä kuuluu vaarallisiin kasvintuhoojiin eli ns. karanteenilajeihin.
Siperianmäntykehrääjän toukka syö lehtikuusten, pihtojen, kuusten ja mäntyjen neulasia. Se on merkittävin Siperian havumetsiä vaivaava neulastuholainen. D.superans ja D. sibiricus ovat kaksi hyvin läheistä sukulaista, joita joskus pidetään saman lajin alalajeina joskus erillisinä lajeina.
Siperianmäntykehrääjämuodot ovat hyvin samannäköiset keskenään ja muistuttavat erehdyttävästi kotoperäistä mäntykehrääjää D. pini. Ne reagoivat myös samoihin synteettisiin feromoneihin mäntykehrääjän kanssa, joten kantojen seuranta on vaikeaa.
Dendrolimus-lajit ovat vaihtelevia ulkonäöltään ja voivat olla melko kirkasvärisistä tasaisen rusehtaviin yksilöihin. Yhteistä niillä on valkoinen täplä etusiiven tyviosassa. D. superans on yleensä isompi kuin D. sibiricus, ja syvemmän tai ruosteenruskea. D. pini eroaa tyylikkään kontrastin perusteella, joka on siipien harmaan pohjavärin ja pähkinänruskean siipijuovan välillä. Koska ulkonäön ja koon vaihtelu on suurta, lajinmääritys pitäisi varmistaa koiraan genitaalipreparaateista.
D. superans elää Sakhalinilla, Kuriileilla ja Japanissa ja D. sibiricus laajasti Venäjällä. Lähimmät esiintymät ovat Ural-vuorten länsipuolella. Suomesta ei ole rekisteröityjä havaintoja.
Siperianmäntykehrääjä on Aasianpuoleisen Venäjän merkittävin metsäpuiden tuholainen. Sen tuhoalueet voivat olla miljoonien hehtaarien laajuisia. Siperianmäntykehrääjän pelätään syövän Länsi- ja Pohjois-Euroopan havumetsiä samaan tapaan kuin Siperiassakin. Vaarana on myös, että lehtikuusten lisäksi suomalainen mänty ja kuusi kelpaisivat sille.
Siperianmäntykehrääjä kuuluu vaarallisiin kasvintuhoojiin eli ns. karanteenilajeihin. Ilmoita siperianmäntykehrääjähavainnoista Ruokaviraston tuhoojailmoitussivulla. Voit ilmoittaa muista mäntykehrääjähavainnoista Luonnonvarakeskuksen metsätuhojen ilmoituslomakkeella.
Lisätietoa Ruokaviraston sivuilla.
Mikkola, K. & Ståhls, G. 2008: Morphological and molecular taxonomy of Dendrolimus sibiricus Chetverikov stat.rev. and allied lappet moths (Lepidoptera: Lasiocampidae), with description of a new species. Entomol. Fennica 19: 65–85.
Antti Pouttu (Luke) 2017, linkit päivitetty 2019