Kulmiolaikku (Xanthomonas fragariae)

Kulmiolaikku
(Xanthomonas fragariae)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Bakteerit (Bacteria)
   • Proteobacteria
    • Gammaproteobacteria
     • Xanthomonadales
      • Xanthomonadaceae
       • Xanthomonas

Vieraslajiluokittelusta

Laatutuhooja istutettavaksi tarkoitetuilla kasveilla

Luonnehdinta

Kulmiolaikku (Xanthomonas fragariae) on mansikan kasvitauti, joka aiheuttaa kuoliolaikkujen muodostumista mansikan lehtiin. Kulmiolaikku on kasvinterveyslainsäädännössä laatutuhooja, jota ei saa olla myytävissä mansikan taimissa tai mansikan lisäysaineistossa. Oireiden pahetessa lehdet kuolevat. Suomen ilmasto-olosuhteet ovat kulmiolaikkua aiheuttavalle bakteerille suotuisat, joten satotappiot voivat nousta merkittäviksi, jos tauti leviää laajasti mansikkaviljelmille. 

Tunnistaminen

Kulmiolaikku aiheuttaa mansikan lehtiin aluksi pieniä, kulmikkaita, vetisiä ja läpikuultavia laikkuja, jotka näkyvät vain lehden alapinnalta. Laikut suurenevat ja ovat myöhemmin näkyvissä myös lehden yläpinnalta muuta lehden pintaa tummempina alueina.

Alkuperä ja levinneisyys

Kulmiolaikku havaittiin ensimmäisen kerran Pohjois-Amerikassa 1960-luvulla. Tautia esiintyy sekä USA:ssa että Kanadassa. Kulmiolaikku on levinnyt moniin Etelä-Amerikan ja Euroopan maihin. Suomesta se löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011.

Haitat

Taudin edetessä laikuista kehittyy kuoliolaikkuja ja lehdet voivat kuolla kokonaan. Jos kulmiolaikku tarttuu kukkiin, seurauksena voi olla verholehtien ruskettuminen, mikä pilaa marjojen ulkonäköä.

Torjunta

Kulmiolaikun ennaltaehkäisyssä tärkeintä on terveen taimiaineiston käyttö. Tautia vastaan ei ole olemassa kemiallisia torjuntakeinoja, vaan torjuntakeinona on saastuneiden kasvien hävittäminen. Hyvä viljelyhygienia estää taudin leviämistä viljelmällä terveisiin kasvustoihin.

Koska kulmiolaikku on hävitettävä kasvintuhooja, kasvinsuojeluviranomaiset antavat sen torjunnasta viljelijälle tai myyjälle kirjallisen torjuntapäätöksen. Saastuneet kasvit voidaan määrätä hävitettäviksi ja kasvihuone puhdistettavaksi.

Saastuneita kasveja ei saa kuljettaa pois viljelmältä tai varastopaikalta ennen kuin tauti on torjuttu.

Mitä minä voin tehdä

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto- linkit päivitetty 2019