Omenan lisäversoisuustauti (Phytoplasma mali)

Omenan lisäversoisuustauti
(Phytoplasma mali)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Bakteerit (Bacteria)
   • Tenericutes
    • Mollicutes
     • Acholeplasmatales
      • Acholeplasmataceae
       • Phytoplasma

Vieraslajiluokittelusta

Laatutuhooja omenapuun taimilla.

Luonnehdinta

Omenan lisäversoisuustauti (Apple proliferation -fytoplasma, Candidatus Phytoplasma mali) on kasvinterveyslainsäädännössä laatutuhooja, jota ei saa olla myytävissä omenapuuntaimissa.

Omenan lisäversoisuustauti aiheuttaa omenapuilla versojen luutamaista kasvua ja satotappioita. Satotappiot johtuvat omenoiden pienestä koosta ja makuvirheistä. Tauti on levinnyt viime vuosina EU:n alueella ja aiheuttanut aiempaa suurempia sadonmenetyksiä. Suomessa tautia levittävää fytoplasmaa on löydetty omenanlehtikempeistä (Cacopsylla picta) Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla.

Tunnistaminen

Versot: Päätesilmu kasvaa epänormaalilla tavalla ja syksyllä päätesilmun sijaan muodostuu lehtiruusuke. 2-3 vuoden kuluessa infektiosta versot alkavat kasvaa luutamaisesti. Taudin saastuttamat versot ovat ohuita, kuori on uurteinen ja punaruskea ja versot voivat näivettyä.

Lehdet: Korvakkeet ovat suurikokoisia ja niitä voi olla normaalia enemmän. Lehden reunan sahalaita on epäsäännöllinen ja hienojakoinen. Lehdet puhkeavat normaalia aikaisemmin. Lehdet voivat olla kloroottisia, punertua ja pudota ennenaikaisesti.

Kukinnot: Kukinta saattaa myöhästyä ja kukat saattavat olla epämuodostuneita.

Hedelmät: Omenoiden pieni koko ja makuvirheet.

Alkuperä ja levinneisyys

Omenan lisäversoisuustauti on laajalle levinnyt Euroopan alueella.

Haitat

Omenoiden koko pienenee ja hedelmissä saattaa esiintyä makuvirheitä.

Torjunta

Fytoplasmaa vastaan ei ole kemiallista torjuntakeinoa. Omenan lisäversoisuustautia voi torjua käyttämällä puhdasta lisäysaineistoa ja torjumalla kemppejä. Kempit tulee torjua ennen kuin ne ehtivät siirtyä talvi-isäntäkasviltaan omenapuille, jotta ne eivät pääsisi imemään omenapuita ja levittämään fytoplasmaa. Toinen kriittinen vaihe torjunnassa on uuden sukupolven kemppien aikuistuttua keskikesällä, jotta kempit eivät levittäisi fytoplasmaa edelleen. Viljelmällä ei tule käyttää kuusia tai muita havupuita tuulensuojaistutuksissa.

 

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto - linkit päivitetty 2020