Perunan tumma rengasmätä (Ralstonia solanacearum)

Perunan tumma rengasmätä
(Ralstonia solanacearum)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Vaarallinen kasvintuhooja (Karanteenilaji)

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Bakteerit (Bacteria)
   • Proteobacteria
    • Betaproteobacteria
     • Bulkhorderiales
      • Bulkhorderiaceae
       • Ralstonia

Vieraslajiluokittelusta

Karanteenituhooja

Luonnehdinta

Tummarengasmätä (Ralstonia solanacearum) on kasvinterveyslainsäädännön tarkoittama karanteenituhooja. Se on perunan mukuloita pilaava bakteeritauti, jonka oireet muistuttavat vaaleanrengasmädän oireita. Taudin pilaamassa mukulassa johtojännekehä näkyy ruskeaksi värjäytyneenä. Tauti leviää kasteluvesien välityksellä sekä piilevänä perunan mukuloissa. Havainnoista ilmoitetaan Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).

 

Tunnistaminen

Taudin oireet näkyvät selvimmin varastoidussa perunassa keväällä, kun halkaistun perunan mukulan johtojännekehä erottuu ruskeana renkaana. Taudin edetessä johtojänteet ja niiden ympärys mätänevät ja mukulaan muodostuu tummareunaisia onteloita. Silmuista ja napapäästä saattaa pursuta mukulan pinnalle valkoista bakteerilimaa. Näissä kohdissa kuivuvaan limaan takertuu multaa.

Alkuperä ja levinneisyys

Tumma rengasmätä on yleinen subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla ympäri maailman. Euroopassa sitä esiintyy eniten Välimerenmaissa, varsinkin Egyptissä, mutta esiintymiä on tavattu pohjoisempanakin. Suomessa sitä ei ole tavattu.

Haitat

Tummarengasmätä pilaa perunoiden mukulat.

Torjunta

Koska perunan tummarengasmätä on hävitettävä kasvintuhooja, kasvinsuojeluviranomaiset antavat viljelijälle sen torjunnasta kirjallisen torjuntapäätöksen. Torjuntatoimenpiteenä ovat saastuneiden kasvustojen ja mukuloiden hävitys, viljelyrajoitukset, sertifioidun siemenperunan käyttö ja hyvä viljelyhygienia.

Mitä minä voin tehdä

Tummarengasmädän havainnoista tai epäilystä ilmoitetaan Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).

Kasvintarkastajien yhteystiedot

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto, linkit päivitetty 2019