Tulipolte (Erwinia amylovora)

Tulipolte
(Erwinia amylovora)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Vaarallinen kasvintuhooja (Karanteenilaji)

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

 • Eliökunta (Biota)
  • Bakteerit (Bacteria)
   • Proteobacteria
    • Gammaproteobacteria
     • Enterobacteriales
      • Enterobacteriaceae
       • Erwinia
Kuva: Ninjatacoshell, CC-BY-SA-4.0
Tulipolte (Erwinia amylovora) - Ninjatacoshell, CC-BY-SA-4.0

Vieraslajiluokittelusta

Karanteenituhooja

Luonnehdinta

Tulipolte (Erwinia amylovora) on kasvinterveyslainsäädännön tarkoittama karanteenituhooja. Sen oireita ovat versojen lakastuminen, mustuminen ja kasvin kuoleminen. Tauti leviää saastuneiden kasvien sekä hyönteisten välityksellä. Tulipolte on yleinen useissa EU-maissa, Suomesta se löytyi ensimmäisen kerran vuonna 2014 Ahvenanmaalta päärynäviljelmältä. Vuonna 2015 tulipoltetta havaittiin taimimyymälässä virolaisista päärynöiden taimista. Suomi on EU:ssa suoja-aluetta tulipoltteen suhteen, minkä vuoksi Suomeen saa tulipoltteen isäntäkasveja tuoda vain toisilta suoja-alueilta tai puskurialueilta, joilla tulipoltetta ei esiinny. Havainnoista ilmoitetaan Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).

Tunnistaminen

Veden puutteessa nuorten versojen kärjet taipuvat aluksi mutkalle alaspäin. Tätä kutsutaan paimensauvaoireeksi. Tämän jälkeen lehtiin muodostuu nekroottisia alueita tai lehtiruoti ja keskisuoni mustuvat. Lopulta versot lakastuvat, mustuvat ja kuolevat kärjestä alkaen. Kuihtuneet kukinnot, lakastuneet lehdet ja näivettyneet mustuneet hedelmät jäävät kiinni versoihin.

Kuolleet versot ovat sitkeitä ja taipuisia. Vähitellen tauti leviää paksumpiin oksiin ja runkoon muodostuu kuoliolaikkuja, joiden reunoilta erittyy lämpimissä ja kosteissa oloissa bakteerilimaa vaaleina pisaroina. Laikkujen alla puu on ruskettunutta.

Alkuperä ja levinneisyys

Tulipolte on lähtöisin Pohjois-Amerikasta, mistä se on levinnyt Kanadaan ja useisiin Euroopan maihin.

Haitat

Tulipoltteen tartuttamien kasvien versot lakastuvat, mustuvat ja lopulta koko kasvi kuolee.

Torjunta

Suomi on tulipoltteen suhteen suoja-aluetta EU:ssa. Suoja-alueella taudin leviäminen on estettävä ja esiintymät on torjuttava. Tulipoltteen isäntäkasveja saa tuoda muista EU-maista vain tulipoltteesta vapailta alueilta, joita ovat toiset suoja-alueet sekä puskurialueet. Kasveilla on oltava ZP-kasvipassi osoituksena alkuperästä. EU:n ulkopuolelta tulipoltteen isäntäkasvien tuonti on pääsääntöisesti kielletty.

Mitä minä voin tehdä

Tulipoltteen havainnoista tai epäilystä ilmoitetaan Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto - linkit päivitetty 2020