Palsamin kuoliolaikkuvirus (Impatiens necrotic spot virus)

Palsamin kuoliolaikkuvirus
(Impatiens necrotic spot virus)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

  • Eliökunta (Biota)
    • Virukset ja viroidit (virus)
      • Bunyaviridae
        • Tospovirus

Vieraslajiluokittelusta

Laatutuhooja istutettavaksi tarkoitetuilla kasveilla

Luonnehdinta

Palsamin kuoliolaikkuvirus (Impatiens necrotic spot tospovirus, INSV) on kasvinterveyslainsäädännössä laatutuhooja, jota ei saa olla myytävissä kasveissa pauliinabegonialla ja sateenkaaripalsamilla. Sitä esiintyy erityisesti ruukku- ja ryhmäkasveilla. Viruksen tyypillisiä oireita ovat renkaanmuotoiset laikut ja kuviot, ja se leviää saastuneiden kasvien ja ripsiäisten välityksellä.

Virusta tavataan lähes vuosittain kasvihuoneviljelmillä, joille virusta leviää taimiaineiston välityksellä muista EU-maista.

Tunnistaminen

Renkaanmuotoiset laikut ja kuviot lehdissä.

Alkuperä ja levinneisyys

Virusta esiintyy useimmissa Euroopan maissa, Amerikassa sekä Uudessa-Seelannissa, myös Aasiasta on havaintoja.

Haitat

Ilman torjuntatoimia viruksen leviäminen johtaa merkittäviin sadonmenetyksiin.

Torjunta

 Palsamin kuoliolaikkuvirusta vastaan ei ole olemassa torjunta-aineita. Tärkeintä viruksen torjunnassa ja ennaltaehkäisyssä on huolehtia virusta levittävien ripsiäisten torjunnasta, isäntäkasvien viljelykierrosta ja kasvihuoneiden puhdistuksesta. Myös rikkakasvien torjunnasta on huolehdittava niillä elävien ripsiäisten torjumiseksi.

Koska palsamin kuoliolaikkuvirus on hävitettävä kasvintuhooja, kasvinsuojeluviranomaiset antavat sen torjunnasta viljelijälle tai myyjälle kirjallisen torjuntapäätöksen. Saastuneet kasvit voidaan määrätä hävitettäviksi ja kasvihuone puhdistettavaksi.

Saastuneita kasveja ei saa kuljettaa pois viljelmältä tai varastopaikalta ennen kuin tauti on torjuttu.

 

Mitä minä voin tehdä

Lisätietoa Ruokaviraston sivuilla

 

Lisätiedot

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto, linkit päivitetty 2019