Tomaatin keltakäppyrälehtivirus (Tomato yellow leaf curl virus)

Tomaatin keltakäppyrälehtivirus
(Tomato yellow leaf curl virus)

Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon

Vaarallinen kasvintuhooja (Karanteenilaji)

Kansallisen vieraslajistrategian laji (2012)

Ilmoita havainto

Havainnot

Ilmoita havainto

Taksonomia

  • Eliökunta (Biota)
    • Virukset ja viroidit (virus)
      • Geminiviridae
        • Begomovirus

Luonnehdinta

Tomaatin keltakäppyrälehtivirus (TYLCV)

Tomaatin keltakäppyrälehtivirusta esiintyy pääasiassa tomaatilla, mutta myös muilla koisokasveilla kuten munakoisolla ja paprikalla. Virus leviää ainoastaan etelänjauhiaisen välityksellä eikä ole siemenlevintäinen. Kansainvälisessä kasvikaupassa virus voisi siirtyä tomaatin taimien välityksellä jos ne olisivat saastuneet hyvin aikaisessa vaiheessa. Virus leviää tehokkaasti sellaisissa maissa, joissa esiintyy etelänjauhiaisia avomaalla.

Tunnistaminen

Saastuneet kasvit ovat kitukasvuisia ja niiden lehdet ovat pieniä ja epämuodostuneita. Heti saastunnan jälkeen muodostuvat lehdet taipuvat reunoilta alaspäin, mutta myöhemmin muodostuvat lehdet ovat vaaleita ja käpristyvät kuppimaisesti ylöspäin. Kukissa ja hedelmissä ei näy oireita, mutta kukkien tippuminen on yleistä ja hedelmien tuotanto laskee.

Alkuperä ja levinneisyys

Tomaatin keltakäppyrälehtivirusta todettiin ensimmäisen kerran Lähi-idässä 1960-luvulla. Kasvikaupan laajentumisen myötä virus alkoi 80-luvulla levitä tehokkaasti etelänjauhiaisen mukana uusille alueille. TYLCV on iso ongelma trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Esimerkiksi Libanonissa tomaatin avomaatuotanto loppui viruksen takia. EU:n alueella virusta on todettu Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa.

Haitat

Tomaatin keltakäppyrälehtivirus aiheuttaa merkittäviä tomaatin sadonmenetyksiä.

Torjunta

Virukseen ei ole mitään torjuntakeinoa eli tärkeintä on estää etelänjauhiaisen leviäminen viljelmälle, koska sen torjunta on erittäin hankalaa. Etelänjauhiaisia tulee Suomeen pääasiassa ulkomaalaisten koristekasvien mukana.

Mitä minä voin tehdä

Älä vie koristekasveja vihannestuotantoon, koska niissä saattaa olla etelänjauhiaisia, jotka kantavat virusta.

Tomaatin keltakäppyrälehtivirus on kasvinterveyslain mukainen vaarallinen kasvintuhooja, jota ei saa esiintyä tomaatin taimissa. Havainnoista ja epäilyttävistä oireista on ilmoitettava Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).

Lisätiedot

EPPO Global Datbase: Tomato yellow leaf curl virus (TYLCV0)

EPPO Data Sheets on Quarantine Pests: Tomato yellow leaf curl bigeminivirus (pdf, 5 sivua)

Kuvauksen laatijat

Ruokavirasto - linkit päivitetty 2019