Tomaatin kloroottinen kääpiöviroidiVieraslaji

Tomato chlorotic dwarf viroid

Yleiskuvaus

Tomaatin kloroottinen kääpiöviroidi (TCDVd)

Tomaatin kloroottista kääpiöviroidia esiintyy pääasiassa tomaatilla, mutta myös koristekasvit kuten Petuniat, Rautayrtit, Pasuunakukat ja Pikkutalviot voivat kantaa tautia oireettomana. Viroidi tarttuu kasvista toiseen kasvimehun ja siementen välityksellä.


Tunnistaminen

Viroidi aiheuttaa tomaatilla lehtien vaalenemista ja kitukasvuisuutta. Tauti alkaa versojen kärjistä ja vähitellen kasvit muuttuvat puskamaisiksi. Lehtiin saattaa tulla myös ruskeita kuoliolaikkuja. Koristekasveilla tauti on yleensä oireeton.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Ensimmäisen kerran Tomaatin kloroottista kääpiöviroidia havaittiin Kanadassa 1996. Sen jälkeen sitä löytyi myös Arizonasta Yhdysvalloista sekä Meksikosta, Intiasta ja Japanista. Tautia on löydetty Euroopassa tomaatintuotannosta vain Ranskassa ja Norjassa, mutta koristekasveista sitä on todettu useassa maassa, myös Suomessa.


Haitat

Tomaatin kloroottinen kääpiöviroidi leviää tomaatintuotannossa nopeasti ja aiheuttaa isoja sadonmenetyksiä.


Torjuntakeinot

Oireelliset kasvit kannattaa poistaa heti. Oireet alkavat näkyä vasta 3-6 viikkoa tartunnasta, joten varmuuden vuoksi kannattaa hävittää myös viereiset oireettomat kasvit. Mekaanisia hoitotoimenpiteitä tehtäessä tulisi käyttää puhtaita työvälineitä.


Mitä minä voin tehdä?

Älä vie koristekasveja vihannestuotantoon.

Ilmoita tomaatintuotannossa esiintyvistä mahdollisista kloroottisen kääpiöviroidin oireista Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).


Lisätiedot

EPPO Global Database: Tomato chlorotic dwarf viroid (TCDVD0)


Kuvaustekstin laatijat

Ruokavirasto - linkit päivitetty 2019

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: tomaatin kloroottinen kääpiöviroidi
Tieteellinen nimi: Tomato chlorotic dwarf viroid
Vakiintuneisuus: Vakiintunut

Havaintokartta