Soolotalkoot-kesäkampanja tuo kaikille suomalaisille helpon tavan osallistua haitallisten vieraslajien pysäyttämiseen

undefined

Soolotalkoot-kampanja kannustaa vahvistamaan suomalaisen luonnon monimuotoisuutta torjumalla haitallisia vieraskasvilajeja – missä ja milloin se parhaiten itselle sopii. 17.5.–22.8.2021 sosiaalisessa mediassa toteutettava kampanja kannustaa suomalaisia ilmoittamaan vieraslajihavaintonsa ja kitkemään ne pois kotipihalta ja lähiluonnosta tai yhteistyökaupunkien osoittamilta talkookohteilta.

Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle sekä Suomessa että maailmalla. Ihmistoiminnan mukana leviävät vieraslajit ovat karanneet pihoista ja puutarhoista luontoon ja levinneet siellä haitaksi asti. Yhdistykset, yksittäiset suomalaiset, kaveriporukat ja vieraslajihankkeet ovat jo vuosia järjestäneet omia tai kaikille avoimia vieraskasvilajien kitkentätapahtumia.

”Kaikki vieraslajitoiminnasta innostuneet eivät pysty osallistumaan yhteistalkoisiin kaukaisen sijainnin tai huonon ajankohdan vuoksi”, harmittelee vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Soolotalkoot-kampanja mahdollistaa aktiivisen osallistumisen vieraslajityöhön omaehtoisesti ja samanaikaisesti osana yhteisöä muiden soolotalkoilijoiden kanssa.

”Vapaan talkoilun, havaintojen ilmoittamisen ja talkoilijoiden välisen yhteydenpidon mahdollistaa iNaturalist-havaintosovellus, joka on osoittautunut tärkeäksi työkaluksi vieraslajityössä”, iloitsee tutkija Anne Holma Suomen ympäristökeskuksesta.

Osallistujat voivat perustaa oman talkookohteen tai talkoilla yhteistyökaupunkien ennalta määrittämillä vieraslajikohteilla. Talkoopaikkoja löytyy jo yli 30 kunnan alueelta Länsi-, Itä- ja Etelä-Suomesta. “Vieraslajit.fi -sivustolta löytyvältä kampanjasivulta voi tarkistaa, onko oma kunta mukana ja missä talkoopaikka sijaitsee”, kannustaa tutkija Sannakajsa Velmala Luonnonvarakeskuksesta.

Soolotalkoot-kampanjan järjestäjinä toimivat DIAS- (Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus) ja VieKas LIFE (Suomen luonnonsuojeluliitto) -vieraslajihankkeet.

Alkuperäinen tiedote Suomen ympäristökeskuksen sivuilla.