Uusi haitallinen vieraslaji kiehkuravesirutto löytyi Paimiosta – uposlehtinen vesikasvi voi muodostaa massakasvustoja
Paimion Ankkalammesta on löytynyt Suomelle uusi haitallinen Pohjois-Amerikasta peräisin oleva vieraslajikasvi kiehkuravesirutto (Elodea nuttallii). Tämä uposlehtinen vesikasvi kuuluu EU:n vieraslajiluetteloon eli se on säädetty haitalliseksi koko EU:n alueella.
Kiehkuravesirutto on voimakas kilpailija ja voi vallata tilaa muilta vesikasveilta, huonontaa vedenlaatua ja siten aiheuttaa merkittäviä muutoksia vesistöjen eliöyhteisöissä. Ihmiselle siitä ei ole vaaraa, vaikka sen massakasvustot heikentävät vesistön virkistyskäyttöä.
Kiehkuravesirutto muistuttaa Suomessa vakiintuneena tavattavaa kanadanvesiruttoa (Elodea canadensis), joka on kansallisesti haitalliseksi säädetty vieraslaji ja muodostaa massakasvustoja esimerkiksi Kuusamossa. Lajeja on vaikea erottaa toisistaan, mutta ne eroavat erityisesti lehtien muodon perusteella.
Kiehkuravesiruttoa on jo esiintynyt Virossa, Ruotsissa ja Norjassa. Suomen luonnosta lajia ei ole aiemmin havaittu. Kiehkuravesirutto on levinnyt Ankkalampeen todennäköisimmin ihmisen levittämänä mahdollisesti akvaariosta. Ankkalammesta on tavattu myös akvaariokalana tunnettu aurinkoahven (Lepomis gibbosus), joka on myös EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji.
Kiehkuravesirutto leviää kanadanvesiruton tavoin pienestäkin versonpätkästä ja voi valloittaa nopeasti uusia alueita myös meillä Suomessa. Uusista havainnoista tulee ilmoittaa vieraslajit.fi-sivustolla kuvan kera.
Kiehkuravesiruton ja muidenkin haitallisten vieraslajien levittäminen on kiellettyä. Lajeja ei tule levittää edes omaan pihalampeen, sillä lajit voivat edelleen levitä esimerkiksi lintujen välityksellä. Vesistöstä toiseen siirryttäessä tulee huolehtia, että kasvinosia ei siirry toiseen vesistöön.
Aktiivisia torjuntatoimia tulossa
Uuden EU:ssa haitalliseksi säädetyn vieraslajin löytyessä jäsenmaiden tulee ilmoittaa havainnosta ja torjuntatoimista Euroopan unionille. Torjuntatoimet suunnitellaan useiden viranomaisten yhteistyönä. Heinäkuun aikana Ankkalammella ja muissa lähialueen vesistöissä selvitetään tarkemmin kiehkuravesiruton esiintymistä. Alueen vesistöjen virkistyskäyttäjiä pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota kasviosien poistamiseen mahdollisista vesikulkuneuvoista tai rantaleluista lajin leviämisen estämiseksi.
Vieraslajit.fi-sivusto:
Lisätietoa
Leena Lehtomaa, Ylitarkastaja Varsinais-Suomen ELY-keskus, leena.lehtomaa@ely-keskus.fi, p. 029 5022894
Marja Vieno, Ylitarkastaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus, marja.vieno@ely-keskus.fi, p. 029 5022372
Erja Huusela, Erikoistutkija, Luonnonvarakeskus, erja.huusela@luke.fi, p. 029 5326148