Uusi yleissivistävä vieraslajikurssi auttaa viher- ja luontoalan ammattilaisia pienentämään vieraslajiriskiä

undefined

Suomen luonnonsuojeluliitto on toteuttanut erityisesti viher- sekä luonto- ja ympäristöalan perustutkinto-opiskelijoille suunnatun yleissivistävän kurssipaketin haitallisten vieraslajien hallinnasta. Kurssin tavoitteena on varustaa vieraslajien leviämisväylillä toimivat tulevat ammattilaiset tiedolla, joka pienentää vieraslajien tahallista ja tahatonta leviämisriskiä ja samalla estää luontokatoa.

Vieraslajit päätyvät alkuperäisiltä elinalueiltaan uusille alueille ihmistoiminnan vaikutuksesta käyttämällä erilaisia leviämisväyliä ja -tapoja. Kansainvälisen luontopaneelin IPBESin julkaisema vieraslajiraportti korostaakin juuri leviämisväylien tunnistamisen ja niillä tehtävien toimenpiteiden tärkeyttä vieraslajien aiheuttaman luontokadon sekä muiden haitallisten vaikutusten vähentämisessä.

Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoiman VieKas LIFE -hankkeen toteuttaman vieraslajkurssin materiaalipaketin tavoitteena on vähentää luontokatoa Suomessa perehdyttämällä vieraslajien leviämisväylillä työskentelevät tulevat ja nykyiset viher- ja luontoalan ammattilaiset haittoja aiheuttaviin vieraslajeihin sekä niiden leviämisen pysäyttämiseen.

Suomen kielellä saatavana oleva kurssi materiaali on suunnattu erityisesti puutarha-alan sekä luonto- ja ympäristöalan perustutkinto-opiskelijoille. Kurssimateriaalin yleissivistävä tietosisältö on hyödyllinen lisäksi kenelle tahansa haitallisista vieraslajeista ja niiden hallinnasta kiinnostuneille, esimerkiksi maa- ja metsätalousalalla työskenteleville.

Kurssipaketissa käsitellään mm. vieraslajeihin liittyvät perustermit ja tärkeimmät tietolähteet, tutustutaan Suomen ja EU:n vieraslajiluetteloihin ja lajeihin sovellettavaan lainsäädäntöön, opitaan vieraslajien aiheuttamista haitoista, perehdytään niiden torjuntaan sekä leviämistä ennaltaehkäiseviin toimiin sekä selvitetään vieraslajijätteen käsittelyyn liittyviä velvollisuuksia ja toimintatapoja.

Kurssi koostuu yhteensä 8 luennosta, joista luennot 1–7 ovat suunnattu perustutkinto-opiskelijoille ja viimeinen, kahdeksas luento AMK hortonomiopiskelijoille tai muille vieraslajien hallintatoimista vastaaville tai suunnitteleville toimijoille.

Kurssinmateriaalit on suunnitellut ja toteuttanut Suomen luonnonsuojeluliiton vieraslajiasiantuntija, biologi FM Markus Seppälä läheisessä yhteistyössä Viher- ja puutarha-alan opettajayhdistyksen VIPU ry:n kanssa.

Kurssi ja sen luennot on toteutettu 2022–2023 osana Suomen luonnonsuojeluliiton vetämää VieKas LIFE-vieraslajihanketta (2018–2023): www.sll.fi/viekas-life

Lue Luonnonsuojeluliiton uutinen kurssin julkaisemisesta Luonnonsuojeluliiton sivuilla.

Tutustu kurssiin ja sen materiaaleihin kurssin omalla sivulla.

Löydät kurssisivun vieraslajiportaalista myös tätä polkua pitkin: "torjunta ja hallinta" – "Lisätietoa" – "Opetusmateriaalit"