Torjunta ja hallinta

Tervetuloa Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -hankkeen toteuttamalle Haitalliset vieraslajit ja niiden hallinta Suomessa -kurssin sivulle!

Kurssimateriaalien tavoitteena on edistää luonnonsuojelua puuttumalla haitallisten vieraslajien leviämiseen ja samalla vähentää vieraslajien aiheuttamaa luontokatoa Suomessa ja Pohjoismaissa. Kurssi vähentää luontokatoa perehdyttämällä vieraslajien leviämisväylillä työskentelevät tulevat ja nykyiset ammattilaiset vieraslajeihin ja niiden leviämistapoihin, vieraslajien aiheuttamiin haittoihin sekä niiden torjuntaan.

Suomen kielellä saatavana olevat kurssimateriaalit on suunnattu erityisesti puutarha-alan sekä luonto- ja ympäristöalan opettajille ja perustutkinto-opiskelijoille, mutta kurssin yleissivistävä oppimäärä on hyödyllinen kenelle tahansa haitallisista vieraslajeista ja niiden hallinnasta kiinnostuneille. Kurssimateriaalipaketti koostuu yhteensä 8 luennosta, joista luennot 1–7 ovat suunnattu perustutkinto-opiskelijoille ja viimeinen, kahdeksas luento AMK hortonomiopiskelijoille tai muille vieraslajien torjunta- tai leviämisen ennaltaehkäisytoimista vastaaville toimijoille.

Kurssimateriaalit on suunnitellut ja toteuttanut Suomen luonnonsuojeluliiton vieraslajiasiantuntija, biologi FM Markus Seppälä läheisessä yhteistyössä Viher- ja puutarha-alan opettajayhdistyksen VIPU ry:n kanssa.

Kurssimateriaalit on toteutettu 2022–2023 osana Suomen luonnonsuojeluliiton vetämää VieKas LIFE-vieraslajihanketta (2018–2023): www.sll.fi/viekas-life

Tärkeää tietoa kurssista ja sen materiaalien käytöstä sekä sisällön päivittämisestä

Vuoden 2023 lopussa päättyvä Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -vieraslajihanke on toteuttanut kurssista sen ensimmäisen version, mutta ei tule vastaamaan kurssin, sen luentojen ja niiden sisältämien tietojen, kuten EU:n tai Suomen vieraslajiluetteloiden lajipäivityksistä, sen syyskuun 2023 julkaisun jälkeen.

Luonnonsuojeluliitto toivoo, että jatkossa kurssia hyödyntävät oppilaitokset ja niiden vieraslajiopetuksesta vastaavat opettajat vastaisivat kurssin tietojen päivittämisestä. Tästä syystä luentojen alkuperäiset powerpoint-versiot ovat tarjolla päivittämistä varten. Luonnonsuojeluliitto toivoo lisäksi, että luentojen viimeinen VieKas LIFE-hankkeen ja EU LIFE-rahoituksen osuudesta kertova dia säilyy mukana myös päivitetyissä versioissa.

Materiaalit

Luento 1: Johdanto ja perustermit tutuiksi

Luento 2: Haitalliseksi säädetyt vieraslajit EU:ssa ja Suomessa

Luento 3: Mitä haittoja vieraslajit voivat aiheuttaa?

Luento 4: Vieraslajien leviämisväylät ja -tavat ja leviämisen ennaltaehkäisy

Luento 5: Vieraslajilainsäädäntö ja hallintasuunnitelmat

Luento 6: Vieraslajien torjunta

Luento 7: Vieraslajijäte ja sen käsittely

Luento 8: Syventävää tietoutta AMK hortonomeille ja vieraslajien hallintatoimien suunnittelijoille

Lisätietoa vieraslajikurssista ja sen sisällöstä? Ota yhteyttä:

Markus Seppälä, vieraslajiasiantuntija (markusjseppala@gmail.com)

Tietoa VieKas LIFE -hankkeesta

VieKas LIFE (2018–2023) on EU:n LIFE-ympäristöohjelman rahoittama ja Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoima, haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden levittämiseen keskittyvä hanke. Kotipuutarhureille ja kunnille suunnatun hankkeen toimintaan kuuluivat mm. erilaiset infotilaisuudet ja koulutukset, laaja-alainen viestintä sekä haitallisten vieraskasvilajien kitkentä vapaaehtois- ja ammattilaisvoimin. Hankekumppaneina toimivat Luonto-Liitto, Marttaliitto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Luonnonvarakeskus sekä Riihimäen ja Jyväskylän kaupungit.

Hankekoodi: Finvasive LIFE (LIFE17/NAT/FI/000528).

Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa. 

Tämän sivuston sisältö ja hankkeen viestintä edustaa ainoastaan VieKas LIFE -hankkeen näkemyksiä. CINEA/Euroopan komissio ei ole vastuussa sivuston sisältämän informaation mahdollisesta käytöstä.