Evira: Älä tuo mehiläisen surmaa Suomeen

Evira tiedote 25.1.2017

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa Italiasta mehiläisiä maahantuovia tahoja varmistamaan, ettei pakkausten mukana tule mehiläisille vaarallisia tuholaisia. Etelä-Italiasta on jo useampana vuonna löydetty pieniä pesäkuoriaisia (Aethina tumida). Pieni pesäkuoriainen kuuluu Suomen lainsäädännössä lakisääteisesti vastustettaviin, valvottaviin eläintauteihin. Kuoriaisepäilyistä on ilmoitettava välittömästi kunnaneläinlääkärille tai aluehallintovirastoon.

Pienet pesäkuoriaiset hakeutuvat mehiläispesiin lisääntymään. Munista kuoriutuvat toukat syövät hunajaa, mehiläisten toukkia sekä siitepölyä. Runsaslukuisina ne tuhoavat kokonaisia mehiläispesiä.

Suomessa ei tutkita maahantuotavia mehiläisiä säännöllisesti pienten pesäkuoriaisten varalta. Siksi onkin tärkeää, että mehiläisten maahantuojat itse tarkastavat, ettei pakkausten mukana saavu minkäänlaisia kutsumattomia vieraita. Pakkaus on turvallisinta polttaa, kun mehiläiset on siitä purettu.

Pientä pesäkuoriaista on alkuvuoteen 2017 mennessä löydetty Etelä-Italiasta Calabrian, Sisilian ja Cosenzan maakunnista. Löytöpaikkojen ympärille on perustettu suojavyöhykkeet eikä niiden alueelta saa siirtää mehiläisiä.

"Mehiläisten sisämarkkinakaupassa vaadittavaan terveystodistukseen allekirjoittava eläinlääkäri todistaa lähetettävien mehiläisten olevan peräisin alueelta, josta mehiläisten siirtoja ei ole rajoitettu", sanoo ylitarkastaja Virva Valle Evirasta.

Pienellä pesäkuoriaisella moninaiset leviämistiet

Pieni pesäkuoriainen on Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta kotoisin oleva hyönteinen, joka munii mehiläispesiin. Mehiläispesistä toukat tiputtautuvat maahan, kaivautuvat maaperään, kehittyvät siellä koteloiksi ja koteloista jälleen kuoriaisiksi.

Kuoriainen voi levitä mehiläisten, mehiläisvahan tai mehiläisten hoidossa käytettyjen tarvikkeiden lisäksi myös esimerkiksi hedelmien mukana. Se voi myös lentää tuulessa jopa kymmeniä kilometrejä.

Italiassa ensimmäinen löydös tehtiin syksyllä 2014 lähellä satamaa. On todennäköistä, että kuoriainen on saapunut Italiaan jo aikaisemmin. Italian viranomaiset tekevät jatkuvasti työtä kuoriaisen leviämisen estämiseksi.

Vuosina 2014 - 2016 on Suomeen tuotu hyväksytysti 14 erää mehiläisiä Etelä-Italiasta, ei kuitenkaan Calabrian tai Cosenzan maakunnista.

Lue lisää:

Lisätietoja:

  • ylitarkastaja Virva Valle, p. 040 4893359 (mehiläisten siirrot EU-maiden välillä)
  • ylitarkastaja Hanna Kuukka-Anttila, p. 040 351 3318 (mehiläistautien vastustaminen)
  • tutkija Sirpa Heinikainen, p. 044 720 1780 (mehiläisten taudit)