Mikä on vieraslaji? Vieraslaji on ihmisen myötävaikutuksella uudelle alueelle levinnyt laji. Lue lisää vieraslajien määritelmistä
Ilmoita havaintoKunnille ja seurakunnille suunnatussa webinaarissa perehdytään vieraslajien hallinnan työkalupakkiin, vieraslajilainsäädäntöön sekä vieraskasveja sisältävän jätteen käsittelyyn. Lisäksi kuullaan Riihimäen, Jyväskylän sekä Kainuun ja Vaalan kokemuksia vieraslajien torjunnasta vaihdellen kuntouttavasta työtoiminnasta ja asukkaiden osallistamisesta lammaslaidunnukseen ja Crowdsorsa-mobiilisovelluksen käyttöön. Lopuksi käydään lyhyesti läpi valmiita materiaaleja, joista on apua vieraslajien hallinnassa.
Aika ja paikka: ke 19.3.2025 klo 12.00–14....
Erilaiset vieraslajit valtaavat tilaa alkuperäisiltä lajeilta lähiympäristöissä. Webinaarissa kuullaan tarkemmin haitallisista vieraskasveista ja -lajeista sekä niiden torjumisesta. Paikoin vieraskasvit ovat levinneet jo laajalti ja illassa perehdytään siihen, millaisiin kohteisiin torjuntaa kannattaa keskittää ja miten torjunnassa kannattaa edetä. Samalla pohditaan myös, miksi vieraslajien torjuminen on tärkeää ympäristölle ja ihmiselle. Lisäksi kuullaan, mitä uusia haitallisia lajeja Suomeen saattaa levitä ilmaston lämpenemisen myötä.
lllan ohjelma
17.00...
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on julkaissut ohjeen haitallisia vieraslajikasveja sisältävän kasvi- ja maa-ainesjätteen käsittelyohjeen. Ohje on suunnattu erityisesti lupa- ja valvontaviranomaisille sekä jätteenkäsittelijöille. Siinä haetaan ratkaisuja vieraslajikasvijätteen vastaanottopaikkojen riittävän määrän varmistamiseksi sekä vastaanottokriteerien yhdenmukaistamiseksi.
Ohje pyrkii tarjoamaan ratkaisuvaihtoehtoja neljälle tavoitteelle:
Suden kannanseurantaan liittyvässä näytekeräyksessä on DNA-näytteiden analyyseissa tullut esiin kolme uutta koirasusiyksilöä. Kaikkien kolmen yksilön näytteet on kerätty syksyllä 2024.
Kahden yksilön näytteet on kerätty Lappeenrannan Joutsenossa ja kolmannen Haminassa. Kaikki kolme ovat sukua keskenään ja suden ja koirasuden jälkeläisiä. Kaikki kolme ovat myös sukua vuonna 2023 Lappeenrannassa poliisin lopettamalle yksilölle. Nämä yksilöt eivät ole sukua tunnetulle Lappeenrannan Ylämaan koirasusilaumalle, joka liikkui valtakunnan rajan molemmin puolin vuosina 2...
Vuosaaren sataman vuoden 2024 syyskuisesta seurantanäytteestä on löytynyt pohjoiselle Itämerelle uusi vieraslaji. Katkoihin kuuluva Melita nitida on kotoisin Pohjois-Amerikan Atlantin puoleiselta rannikolta. Euroopassa se on havaittu ensi kerran vuonna 1996. Laji on asettunut 2000-luvulla useille murtovesilahdille ja kanaaleihin Belgian, Hollannin, Ranskan ja Saksan rannikoilla. Lähimmät havainnot ovat Puolan Gdanskinlahdelta ja Tanskan salmista. Vuosaaren satamassa havaittiin kolme aikuista yksilöä.
Vieraslajien levittäytyminen myös pohjoiselle Itäm...
Seuraavien Suomessa tavattujen vieraslajien havainnoista olisi erityisen tärkeää ilmoittaa.
Kiinnostaako vieraslajityö? Tutustu kansalaistoimintaan ja tule mukaan!
VieKas LIFEHaitallisten vieraslajien hallintaa Barentsin alueella
Barents IAS