Tervetuloa vieraslajiportaaliin!

Tämän kansallisen vieraslajiportaalin avulla voit tunnistaa ja ilmoittaa vieraslajeja. Sivuilta löydät tietoa ja kuvia vieraslajeista, karttoja vieraslajien levinneisyydestä sekä torjuntaohjeita. Kaikista vieraslajeista ei vielä ole kuvauksia tai kuvia, mutta ne lisätään mahdollisimman pian.

Ajankohtaista

Älä tilaa sokkona siemeniä verkkokaupasta

Helppoa kuin heinänteko, saatat ajatella, kun selailet nettisivuja eksoottisten kasvien siemeniä etsien. Jos et perehdy siementen verkkokaupan vaatimuksiin, voi maahantuonnissa ilmetä ikäviä yllätyksiä eivätkä siemenet välttämättä ikinä pääse multaan saakka. Tuontivaatimukset eivät ole puutarhaharrastajien kiusaksi, vaan tavoitteena on estää kasvintuhoojien ja vieraslajien leviäminen Suomen luontoon.
 
Ennen kuin alat tehdä tilausta sinun on hyvä tietää muutama seikka siementen tuontivaatimuksista, joiden jälkeen voit miettiä tilauksen tekemistä uudesta näkökulmasta. Tuontivaatimukset vaihtelevat sen mukaan, tilaatko siemenet EU-maista vai EU-maiden ulkopuolelta, ja tiukemmat vaatimukset kohdistuvat EU:n ulkopuolelta tilattuihin siemeniin.
 

Vieraslajiluetteloon kuuluvia siemeniä ei saa tuoda

Vieraslajikysely - osallistu elokuun loppuun mennessä!

Tunnetko vieraslajeja? Haluatko oppia uutta ja olla mukana edistämässä haitallisten vieraslajien torjuntaa Suomessa? Jos vastasit kyllä, ota kuppi kahvia ja syvenny hetkeksi vastaamaan vieraslajien tunnettuutta, kokemuksia ja tiedonsaantia käsittelevään kyselyyn. Vastaaminen vie noin 15 minuuttia ja voit vastata vain itseäsi kiinnostaviin osioihin. Kysely on suomenkielinen.

Vieraslajikysely kansalaisille

Kysely sulkeutuu elokuun lopussa, joten vastaathan 31.8.2020 mennessä. Voit vastata joko tietokoneella tai mobiililaitteella. Kyselyn vastauksia käsitellään niin, ettei yksittäistä vastaaja voi tunnistaa tuloksista.