Ajankohtaista

Vieraslajikysely - osallistu elokuun loppuun mennessä!

Tunnetko vieraslajeja? Haluatko oppia uutta ja olla mukana edistämässä haitallisten vieraslajien torjuntaa Suomessa? Jos vastasit kyllä, ota kuppi kahvia ja syvenny hetkeksi vastaamaan vieraslajien tunnettuutta, kokemuksia ja tiedonsaantia käsittelevään kyselyyn. Vastaaminen vie noin 15 minuuttia ja voit vastata vain itseäsi kiinnostaviin osioihin. Kysely on suomenkielinen.

Vieraslajikysely kansalaisille

Kysely sulkeutuu elokuun lopussa, joten vastaathan 31.8.2020 mennessä. Voit vastata joko tietokoneella tai mobiililaitteella. Kyselyn vastauksia käsitellään niin, ettei yksittäistä vastaaja voi tunnistaa tuloksista.

MTV Uutiset: Yksin metsässä harhailevat supikoiran pennut herättävät huolta – riistasuunnittelija jyrähtää vääristä tappotavoista: "Aina pyritään lopettamaan ensin pennut ja vasta sitten aikuiset yksilöt"

Supikoira

Vuosi sitten voimaan tulleen lakimuutoksen mukaan  supikoiria saa pyytää läpi vuoden myös pesimäaikana. Laki  on saanut kritiikiä, sillä moni on huolissaan tapetuksi  tulleiden emojen pentujen kohtalosta. 

Riistakeskuksesta  vakuutetaan, että epäeettistä pyyntiä tai metsästystä ei  hyväksytä metsästäjien parissa.

Kuinka käsittelen ja hävitän vieraskasvijätettä?

Ohjeita kotipuutarhureille, taloyhtiöille, talkoiden järjestäjille ja muille tahoille, joiden toiminnasta syntyy maltillisesti kasvijätettä.

Haitallisten vieraslajikasvien torjunnassa ja siinä syntyvän kasvijätteen käsittelyssä on tärkeää, että estetään haitallisten vieraslajien leviäminen luontoon puutarhajätteen mukana.

Haitalliset vieraslajikasvit voivat levitä ympäristöön ja uusille kasvupaikoille tahattomasti kasvijätteen ja maa-ainesten mukana. Puutarhajätteen vieminen luontoon, esimerkiksi metsänreunaan, on laissa kiellettyä. Siitä huolimatta monet vieraslajikasvien esiintymät ovat saaneet alkunsa luontoon jätetystä puutarhajätteestä.

Tutustu ja ota kantaa maa- ja metsätalousministeriön ehdotukseen haitallisten vieraslajien torjumiseksi

TIEDOTE
Espanjansiruetana
 
Maa- ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoja ja mielipiteitä siitä, miten kansallisesti haitallisia vieraslajeja voidaan parhaiten torjua. Tutustu ja ota kantaa suunnitelmaehdotukseen, jossa esitetään erilaisia torjuntatoimia ja niiden toteuttajia. Määräaika lausunnoille ja mielipiteille on 31.8.2020.
 

Vieraslajiasiaa Ylen aamu-tv:ssä

Luonnonvarakeskuksen vieraslajitutkija Miia Jauni vieraili tiistaina 2.6. Ylen aamu-tv:ssä keskustelemassa haitallisista vieraskasveista. Mukana keskustelemassa olivat myös Puutarhaliiton asiantuntija Jyri Uimonen sekä Kainuun ely-keskuksen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen.

Ohjelmassa keskusteltiin erityisesti komealupiinista, joka kauneudestaan huolimatta on haitallinen tehokkaan leviämisensä ja ympäristöään rehevöittävän vaikutuksensa takia. Lupiini syrjäyttää tieltään alkuperäisen lajiston ja uhkaa siten tienpentareiden, niittyjen ja metsien kasvi- ja hyönteislajiston monimuotoisuutta.

 

 

Terve askel luontoon -hankkeen talkoovetäjäkoulutukset 27.5. ja 2.6.

Allergia-, iho- ja astmaliiton ja WWF Suomen yhteishanke Terve askel luontoon järjestää keskiviikkona 27.5. ja tiistaina 2.6. talkoovetäjäkoulutuksen etäyhteyksillä.

Koulutuksessa opit Suomen haitallisimmista vieraskasvilajeista, niiden torjuntamenetelmistä ja ylipäätään talkoiden järjestämisestä. Tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen osaat vetää omat talkoosi ja tiedät mitä teet jos tulee tenkkapoo. 

Koulutuksen sisältö:

  1. Vieraslajit ja torjuntamenetelmät
  2. Vieraslajiportaali, talkoovetäjän tehtävälista
  3. Ryhmän johtaminen ja motivointi, varusteet, talkookohteen valinta
  4. Vieraslajitoiminta Helsingissä

Vetäjinä WWF Suomen suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki, Terve askel luontoon -hankkeen koordinaattori Viivi Valkonen ja Helsingin kaupungin edustaja Armi Koskela.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen:

Sivut