Mikä on vieraslaji? Vieraslaji on ihmisen myötävaikutuksella uudelle alueelle levinnyt laji. Lue lisää vieraslajien määritelmistä
Ilmoita havaintoVuonna 2025 alkaa useampi hanke, jotka tekevät työtä vieraslajikasvien parissa. Kohteena olevat lajit, kuten komealupiini ja viitapihlaja-angervo, ovat uhka luonnon monimuotoisuudelle. Hankkeissa selvitetään keinoja hallita ja ehkäistä vieraslajikasvien leviämistä, kehitetään ratkaisuja vieraslajien torjunnan haasteisiin sekä toteutetaan konkreettisia torjuntatoimia.
Huhtikuun alussa alkoi vieraslajeihin liittyvä hanke nimeltään Kohti tehokkaampaa vieraslajien hallintaa, joka toteutetaan yhteistyössä Luonnonv...
Vieraslajeista puhutaan enenevissä määrin. Luonnonvarakeskus luotsasi vieraslajihankkeen, jossa tuotettiin infomateriaaleja niin kunta- ja paikallistoimijoille, kuin kansalaisille. Hanke päättyi vuoden 2024 loppuun, mutta tuotetut materiaalit ovat yhä kaikkien hyödynnettävissä.
Barentsin vieraslajihankkeessa (6/2022-12/2024) tuotettiin tietoa ja etsittiin ratkaisuja vieraslajikasvien sekä kyttyrälohen aiheuttamiin haasteisiin. Hankkeessa keskityttiin kaikkein yleisimpiin lukeutuviin haitallisiin vieraslajikasveihin: alaskan- ja komealupiiniin, jät...
Vieraslajien haitoista puhutaan yhä enemmän, mutta vieraslajien vaikutuksista pölyttäjiin vielä melko vähän. Millaisia vaikutuksia vieraslajikasveilla on pölyttäjiin Suomessa? Entä vieraslajihyönteiset, voivatko Eurooppaan leviävät herhiläiset olla uhka Suomen mehiläisille?
Yleisesti ottaen haitalliset vieraslajit vähentävät luonnon monimuotoisuutta. Totuus vieraslajikasvien vaikutuksista pölyttäjiin ei kuitenkaan ole yksinkertainen ei- tai kyllä-vastaus.
Lue Viherympäristölehdessä (1/2025) ilmestynyt juttu nyt myös Luonnonvarakeskuksen...
Valkohäntäkauriin eli valkohäntäpeuran kannan koko on laskenut vuoden 2021 huippulukemista. Sen kooksi arvioidaan nyt 106 000 yksilöä. Kannan kokoa arvioidaan vuosittain metsästyskauden päätteeksi helmikuussa.
Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemän arvion mukaan Suomen valkohäntäkauriskannan koko oli metsästyskauden päättyessä vuoden 2025 helmikuussa 106 000 yksilöä. Tämä oli 22,9 %:n lasku vuoden 2021 huippulukemista ja 5,5 %:n lasku viime vuodesta.
Valkohäntäkauriin yksilötiheydet vaihtelevat Suomessa ja tiheimmillään kanta on Varsinais-Suomen, Et...
Kunnille ja seurakunnille suunnatussa webinaarissa perehdytään vieraslajien hallinnan työkalupakkiin, vieraslajilainsäädäntöön sekä vieraskasveja sisältävän jätteen käsittelyyn. Lisäksi kuullaan Riihimäen, Jyväskylän sekä Kainuun ja Vaalan kokemuksia vieraslajien torjunnasta vaihdellen kuntouttavasta työtoiminnasta ja asukkaiden osallistamisesta lammaslaidunnukseen ja Crowdsorsa-mobiilisovelluksen käyttöön. Lopuksi käydään lyhyesti läpi valmiita materiaaleja, joista on apua vieraslajien hallinnassa.
Aika ja paikka: ke 19.3.2025 klo 12.00–14....
Seuraavien Suomessa tavattujen vieraslajien havainnoista olisi erityisen tärkeää ilmoittaa.
Kiinnostaako vieraslajityö? Tutustu kansalaistoimintaan ja tule mukaan!
VieKas LIFEHaitallisten vieraslajien hallintaa Barentsin alueella
Barents IAS