Hallintasuunnitelmien avulla ohjataan haitallisten vieraslajien torjunta ensisijaisille torjunta-alueille, joissa lajeja torjutaan kustannustehokkailla torjuntakeinoilla. Kaikki suunnitelmat sisältävät lajikohtaisia torjuntatoimia sekä torjuntayhteistyöhön tarvittavia tahoja.
Hallintasuunnitelmia varten on selvitetty haitallisten vieraslajien levinneisyyttä, leviämisreittejä ja sitä miten vieraslajeja voitaisiin kustannustehokkaimmin torjua. Vieraslajeista aiheutuvan riskin sekä torjuntakeinojen kustannusten ja hyötyjen perusteella arvioidaan ja valitaan ensisijaiset hallintatoimenpiteet, joihin Suomessa kannattaa panostaa. Riskiarvio perustuu haitallisten vieraslajien lajiominaisuuksiin, lajeista aiheutuviin haittoihin, lajien leviämis- ja menestymismahdollisuuksiin ilmastossamme, lajien tämän hetken leviämisen vaiheeseen ja nykyiseen levinneisyyteen sekä käytettävissä oleviin torjuntakeinoihin. Lisäksi osana hallintasuunnitelmia tehdään analyysi ja toimintasunnitelma vieraslajien tahattoman tuonnin ja leviämisen väylistä.
Hallintasuunnitelmat valmistelivat Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus osana valtioneuvoston yhteistä selvitys- ja tutkimustoimintaa.
Yhdistelmä haitallisten vieraslajien torjuntaa koskevista hallintasuunnitelmista I-IV. Erillisjulkaisu 23.08.2021.
Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi lokakuussa 2020 Suomen hallintasuunnitelman kansallisesti haitallisiksi säädetyille vieraslajeille. Uusi hallintasuunnitelma täydentää EU:n vieraslajiluettelon lajeille vuosina 2018 ja 2019 hyväksyttyjä hallintasuunnitelmia.
Kansallinen vieraslajiluettelo sisältää ne vieraslajit, jotka eivät kuulu EU:n luetteloon, mutta joita voidaan pitää Suomen oloissa haitallisina. Näitä ovat muun muassa kurtturuusu, komealupiini, kanadanvesirutto, minkki ja espanjansiruetana. Kaiken kaikkiaan luettelossa on 26 vieraslajia tai -lajiryhmää. Hallintasuunnitelma antaa ohjenuorat kansallisesti haitallisten vieraslajien torjuntaan ja hallintaan.
Hallintasuunnitelmat EU:n vieraslajiluettelon lajeille hyväksyttiin 2018, 2019, 2021 ja 2024.