Torjunta ja hallinta

Torjuntakeinot ja -menetelmät

Kuvassa kesä lehtipuu metsässä. Metsän läpi kulkee tie, jonka vierustoilla kasvaa rehevää vihreää aluskasvillisuutta. Kaksi aikuista ihmistä kitkee aluskasvillisuutta ja tielle on jo heitetty vihreitä noin metrin pituisia kasveja. Kaksi lasta leikkii tiellä polkupyörien luona.
Viekas LIFE -hankkeen vieraslajitalkoot Lappeenrannassa, kuva: Anne Pulliainen

Ennaltaehkäisy

Helpoin ja kustannustehokkain keino haitallisten vieraslajien leviämisen estämiseksi ja haittojen vähentämiseksi on ennakointi ja ennaltaehkäisy. Haitallisten vieraslajien saapumista Suomeen pyritään estämään mm. lainsäädännön ja tiedotuksen keinoin.

Meistä jokainen voi myös omalla toiminnallaan ennaltaehkäistä vieraslajien saapumista. Noudata Vieraslajineuvottelukunnan ohjetta: Älä tuo ulkomaanmatkoilta tuliaisena kasvi- tai eläinlajeja tai tilaa puutarhakasveja ulkomaisesta nettikaupasta. Puutarhassa kannattaa suosia alkuperäistä kasvilajistoa.

Varhainen havaitseminen

Haitallisten vieraslajien torjunnassa keskeistä on, että haitallisen vieraslajin esiintyminen havaitaan mahdollisimman varhain, ennen kuin se on ehtinyt levitä laajalle alueelle. Näin torjunta on helpoiten toteutettavissa ja haitat jäävät vähäisiksi. Ilmoita aina havaintosi haitallisista vieraslajeista.

Hävittäminen ja torjunta

Kun haitallinen vieraslaji on jo päässyt leviämään ja/tai aiheuttaa harmia, on olemassa monenlaisia mekaanisia, kemiallisia ja biologisia keinoja vieraslajien aiheuttamien haittavaikutusten torjumiseksi ja vieraslajin hävittämiseksi. Torjuntatoimenpiteet kannattaa kohdistaa niin, että ne ovat mahdollisimman tehokkaat suhteessa käytettävissä oleviin resursseihin. Haitallisen vieraslajin hävittäminen vaatii usein pitkäjänteisiä, sinnikkäitä torjuntatoimia useammankin vuoden ajan. Lisäksi oikea ajoitus on usein valttia.

Kasvien mekaaninen torjunta kattaa monenlaisia menetelmiä kitkennästä kasvuston näännyttämiseen, kukintojen katkaisemiseen ja juurakoiden kaivamiseen sekä kasvuston peittämiseen katteella. Kemiallisessa torjunnassa haitalliset kasvit, kasvitaudit tai tuholaiset pyritään hävittämään kemiallisten torjunta-aineiden avulla. Kemiallisessa torjunnassa on huomioitava ympäristövaroitukset ja valmisteiden käyttörajoitukset sekä pyrittävä valitsemaan ympäristöystävällisin vaihtoehto.

Vieraslajieläinten kohdalla hävittäminen tarkoittaa useimmiten eläimen pyydystämistä ja tappamista. Henkilön, joka aikoo pyydystää tai tappaa haitallisen vieraslajilinnun tai -nisäkkään, on tunnettava vieraslajilain, metsästyslain, eläinsuojelulain ja luonnonsuojelulain säännökset. Eläinsuojelulain mukaan eläimelle ei saa aiheuttaa tarpeetonta kipua ja tuskaa. Tarvittaessa asiatuntija-apua sitä tulee pyytää kokeneelta metsästäjältä tai paikalliselta riistanhoitoyhdistykseltä tai metsästysseuralta.

Leviämisen estäminen

Mitään vieraslajia ei saa päästää leviämään luontoon. Lisäksi on huolehdittava siitä, ettei haitallinen vieraslaji pääse laajentaman esiintymisaluettaan ja leviämään uusille alueille, joilla sitä ei vielä esiinny. Varmista siis, ettei lemmikkisi tai koriste- tai viljelykasvisi pääse karkaamaan luontoon. Ole huolellinen puutarhajätteen käsittelyssä, ettet vahingossa levitä haitallisia vieraslajeja. Voit myös hillitä siemenlevintäisten vieraskasvien leviämistä katkomalla kukinnot niin, ettei kasvi ehdi siementämään.

Haitallisten vieraslajien torjuntakeinot vaihtelevat lajikohtaisesti. Ohjeita on koottu tälle sivustolle lajitietokortteihin. Niistä löytyy myös linkkejä videoihin ja muihin torjuntaa ohjaaviin julkaisuihin.

Yleisimpiä haitallisia vieraslajeja: