Torjunta ja hallinta

Vieraslajeihin liittyvät hankkeet

Käynnissä olevat hankkeet

IBA-VIERASLAJIT (2022-2024). Haitallisten vieraslajien hallinnan ja torjunnan vahvistaminen Barentsin alueella. Hankkeessa kasvatetaan tietoisuutta vieraslajeista sekä niiden aiheuttamista haitoista Barentsin arktisella alueella Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Lisäksi hankkeessa aktivoidaan alueen asukkaita ja toimijoita pitkäjänteiseen ja omaehtoiseen torjuntatyöhön. Hankkeesta vastaa maa- ja metsätalousministeriö, ja se on Luonnonvarakeskuksen toteuttama.

INSPIRE – Invasive Species: Information, Restoration and Engagement (2023–2026). Interreg Aurora-ohjelman rahoittama suomalais-ruotsalainen yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on lisätä puutarha-alan vieraslajitietoisuutta, etsiä uusia kustannustehokkaita torjuntatapoja haitallisille vieraskasvilajeille yhdistämällä torjuntamennetelmät elinympäristön ennallistamistoimenpiteisiin sekä aktivoida ja sitouttaa maanomistajia pitkäkestoiseen torjuntatoimintaan. Hanketta koordinoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, ja hankekumppaneina toimivat Vaasan kaupunki sekä Ruotsin puolella Västerbottenin lääninhallitus sekä Uumajan kunta.

Päättyneitä hankkeita

VieKas/Finvasive LIFE (2019–2023). EU Life-ohjelman rahoittama hanke, joka keskittyi haitallisten vieraskasvilajien kartoitukseen, torjuntaan ja vieraslajitietoisuuden kasvattamiseen. Hankkeen kohdevieraslajeja olivat jättipalsami, jättiputket sekä keltamajavankaali. Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoiman suurhankkeen kumppaneita olivat Marttaliitto, Luonnonvarakeskus, Luonto-Liitto, Luonnontieteellinen keskusmuseo sekä Riihimäen ja Jyväskylän kaupungit.

INSPECT (2020 - 2022). Interreg Botnia-Atlantica-hanke, jossa torjutaan jättipalsamia ja kurtturuusua, arvioidaan torjunta- ja viestintämenetelmiä ja laaditaan käsikirjat kohdelajien torjunnasta. Mukana hankkeessa ovat EPO-ELY, Metsähallitus, ProAgria Etelä-Pohjanmaa/MKN, Vaasan kaupunki, Västerbottenin lääninhallitus ja Uumajan kaupunki.

PURE (2021 - 2022) -hankkeessa lisätään tietoa vieraskasvilajeista ja niiden haitallisuudesta ympäristölle Kaakkois-Suomessa. Hanketta toteuttavat tätä nykyä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Luonnonvarakeskus.

COMPLETE PLUS (1.4.2021-31.12.2021) on COMPLETE-projektin jatkohanke. Hankkeessa mm. testataan vieraslajien varhaisvaroitusjärjestelmää ja edistetään kansallisten lajiseurantatietojen parempaa käytettävyyttä.

Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun (2020-2021). Lapin maa‐ ja kotitalousnaisten vetämä hanke, jonka tavoitteena on ennallistaa ja kohentaa maaseutumaiseman kulttuuri‐ ja luonnonperintöä torjumalla haitallisten vieraslajien leviämistä.

DIAS - Osaamisen ja aineistojen vaihdon yhteistyöverkosto (2019 - 2021).

Vieraslajijäte-toimintamalli (2020). Selvitystyö linjausehdotuksiksi sekä ohjeistukseksi vieraslajijätteiden vastaanotto- ja käsittelytapoihin.

EU-HAVI3 (2020). EU:n haitallisten vieraslajien 2. täydennyslistan lajien levinneisyys, leviämisväylät, riskit ja torjuntatoimien priorisointi.

FIN HAVI – Kansallisesti haitallisten vieraslajien levinneisyys, leviämisväylät, riskit ja hallintatoimenpiteet (2/2019 – 6/2020).

VISAKE - Vieraslajien varhaisvaroitus- ja seurantajärjestelmän kehitys ja tahattomien leviämisväylien hallinta -hanke (2015 - 2017).

Terve askel luontoon -hanke torjui haitallisia vieraslajeja ja vaali terveyttä (2017 - 2019).

UHMA – Uhanalainen maaseudun luonto hoitoon yhteistyöllä -hanke (2016 - 2019).

EU-HAVI2 - EU:n haitallisten vieraslajien 1. täydennyslistan lajien levinneisyys, leviämisväylät ja hallintatoimenpiteet (2018).

EU-HAVI - EU:n haitallisten vieraslajien levinneisyys ja hallintatoimenpiteet (2016 - 2017).

HAVINA - Haitallisten vieraslajien hallinta ja tietoisuuden lisääminen -tutkimushanke (2012 - 2014).

VISEVARIS - Merialueemme vieraslajien seurannan, varhaisvaroitusjärjestelmän ja riskinarvioinnin kehittäminen (2010 - 2011).

VIKURI - Vieraslajit kuriin (2010 - 2014).