Kotipihan vieraskasvit kuriin kolmella konstilla

Muutaman helpon muistisäännön avulla estät vieraskasveja leviämästä ja pidät lähiympäristösi vapaana haitallisista lajeista. Helsingissä on tehty linjaus, jonka mukaan haitallisiksi todettuja lajeja ei enää istuteta julkisille paikoille. Kaupunki myös auttaa talkoolaisia vieraskasvijätteen hävittämisessä yleisiltä alueilta.

Osa koristekasveista pystyy leviämään luontoon vieraslajeiksi. Kasvit on usein tuotukin Suomeen juuri helppohoitoisuutensa vuoksi. Yleisiä kasveja, joita Helsinki ei enää istuta omille alueilleen, ovat jättiputki, komealupiini ja jättipalsami sekä koristeena viljeltävät tatar- ja piiskulajit. Jotkut näistä lajeista ovat levinneet jo laajalle luontoon. Kasveja torjutaan siellä, missä ne aiheuttavat eniten vaaraa terveydelle sekä haittaa luonnon monimuotoisuudelle ja virkistyskäytölle.

Kotipuutarhuri voi estää vieraskasvien leviämistä muutaman helpon muistisäännön avulla.

1 Pidä kasvit penkissä

Kun hankit taimia, osta sellaisia, jotka tiedetään haitattomiksi. Asiaa voi tiedustella myös myyjältä.

Istutettujen taimien tulee myös pysyä penkissä. Jos kasvit leviävät puutarhan ulkopuolelle, ajoissa aloitettu torjunta säästää aikaa ja vaivaa myöhemmässä vaiheessa.

  • Muutama kasvi on helpompi kiskoa maasta, kuin torjua iso esiintymä, sanoo kaupunkiekologi Hanna Seitapuro Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

Multaa tai täyttömaata hankkiessasi varmista aineksen puhtaus ja alkuperä, ettet saa epätoivottuja vieraita pihallesi.

2 Hävitä bio- tai sekajätteessä

Kitke vieraskasvit jo ennen kukintaa ja siementämistä. Tällöin voit laittaa kasvit biojätteeseen. Jos kasvi on ehtinyt muodostaa siemeniä, kerää kukinnot ja siemenet muovipussiin ja laita sekajätteeseen. Ole huolellinen, jotta siemeniä ei varise ympäristöön.

Jotkut kasvit leviävät pienistäkin maahan jääneistä juurenpalasista. Kaiva juuret huolellisesti maasta, ja hävitä ne laittamalla muovipussissa sekajätteeseen.

Muistisääntönä on, että biojätteeseen voi laittaa ne osat, joiden avulla kasvi ei enää pysty jatkamaan elämäänsä. Lisääntymiskykyiset siemenet ja juuret laitetaan sekajätteeseen, josta ne päätyvät poltettavaksi jätevoimalassa.

Kasvien varret ja lehdet voi murskata tai pilkkoa myös kompostiin. Jos vieraskasvijätettä syntyy suurempia määriä, kotipihojen kompostointikelpoista, biojätteeseen kelpaavaa kasviainesta otetaan vastaan puutarhajätteenä Sortti-asemilla.

Jos torjut jättiputkia, tee se pilvisellä säällä, ja suojaa ihosi ja silmäsi. Jos kasvinestettä roiskuu päällesi, pese neste välittömästi pois vedellä ja saippualla.

3 Talkooapua kaupungilta

Helsingin kaupunki auttaa talkoolaisia hävittämään vieraskasveja yleisiltä alueilta. Vieraskasvien torjunnasta on sovittava etukäteen osoitteessa puistokummit@hel.fi.

Lisätietoja vieraslajeista löytyy nettisivuilta www.vieraslajit.fi. Samoilla sivuilla voi myös ilmoittaa vieraslajihavainnosta. Lista kasveista, joita Helsingissä ei enää istuteta julkisille paikoille, löytyy Helsingin vieraslajilinjauksesta. Ohjeita vieraslajien hävittämiseen on HSY:n nettisivuilla .

Lisätietoja:

Riitta Partanen, vapaaehtoistyön koordinaattori, Helsingin kaupungin rakennusvirasto, puh. 040 719 0824

Hanna Seitapuro, vs. kaupunkiekologi, Helsingin kaupungin ympäristökeskus, puh. 040 178 7378

Tuuli Ylikotila, luontoasiantuntija, Helsingin kaupungin rakennusvirasto, puh. 050 386 4297

Alkuperäinen lähde: Helsingin kaupunki tiedote 7.6.2016

Kuva: