SV MENU
Kom med och bekämpa jättebalsamin, blomsterlupin och vresros

Solotalkot för Finlands biologiska mångfald

Nationellt talko för att bekämpa främmande arter

Delta i solotalkot på egen hand, i små grupper eller med din förening i din trädgård eller på din odlingslott och även på talkoplatser kommuner har märk ut.

Ladda ner iNaturalist och delta i projektet för främmande arter Vieraslajien torjunta Suomessa (video på finska).

iNaturalist är ett populärt nätverk för att kartlägga och dela observationer över hela världen. I solotalkot samlar vi information av observationer och bekämpning av invasiva främmande arter.

Du kan delta genom att registrera dig till iNaturalist-nätverket och ladda mobilapplikationen (Android- och iOS -versionerna). Du hittar två projekt för främmande arter: Suomen vieraslajit och Vieraslajien torjunta Suomessa.

Rapportering - bekämpa och observera

Rapportera bekämpningar iNaturalist-projektet Vieraslajien torjunta Suomessa. Projektet samlar information om bekämpning av främmande arter. Instruktioner om hur man använder iNaturalist-appen med mobilen (PDF-dokument).

Du kan även rapportera observationer av främmande arter på vieraslajit.fi-webbplatsen.

Utmana andra och delta i diskussion

Utmana dina vänner och kolleger att delta i solotalkot på Facebook, Instagram och Twitter #soolotalkoot.

Att utrota invasiva främmande växtarter kräver långsiktighet och bekämpningsarbetet tar flera år i anspråk.

Förekomst av invasiva växtarter kan också anmälas till applikationen Crowdsorsa i flera kommuner från och med sommaren 2023. Användaren får en liten belöning i plånboken som finns i applikationen. Läs mer om Crowdsorsa..

Kommuner och föreningar

Kommunerna som deltar i solotalkot har märkt ut områden där det är tillåtet att bekämpa jättebalsamin, blomsterlupin eller vresros. Du kan också bekämpa främmade arter på din egen gårdsplan eller på andra områden dit du har fått tillstånd.

Instruktioner för samarbetskommuner

Vi uppmuntrar föreningar och organisationer av alla storlekar att delta i solotalkot. Använd gärna kampanjens kommunikationsmaterial, instruktioner och skyltar:

Så här startar du et eget talkoobjekt:

  1. Välj lämplig art att bekämpa (till exempel jättebalsamin, blomsterlupin eller vresros).
  2. Välj lämplig plats och se till att fråga markägarens tillstånd. Här hittar du information om främmande arter i ditt område.
  3. Om du vill att också andra kan aktivt bekämpa invasiva arter vid ditt talkoobjekt kan du helt enkelt placera där en uppmuntrande solotalko-skylt.
  4. Bekämpa invasiva främmande arter även på talkoobjekt som utsetts av din kommun. Rapportera dina fynd och bekämpningar med hjälp av iNaturalist och njut av sommaren!

Säkerhet i talkoarbete

Ta hänsyn till arbetssäkerhet på talkoplatser. Använd nödvändig skyddsutrustning och ändamålsenliga verktyk.

Det är förbjudet att gå invid en motorväg eller en motortrafikled. Rapportera stora förekomster av invasiva främmande arter invid en vägkant till  vieraslajit.fi eller trafikens kundservice.

Vi försäkrar inte deltagarna utan alla sköter sitt eget försäkringsskydd självständigt och frivilliga utför sin talkoverksamhet på egen risk. Om du deltar i ett solotalko-evenemang som anordnas av en kommun eller organisation kan du fråga om försäkring. Till exempel har Finlands Naturskyddsförbund försäkrat deltagarna vid evenemang

Att utrota växter kräver alltid markägarens tillstånd

För alla åtgärder som en enskild person vidtar på annans område behövs ägarens eller innehavarens samtycke. Det gäller även allmänna områden, till exempel kommunens friluftsområden, parker och badstränder. Allemansrätten ger dig rätt att plocka växter, men att gräva eller rensa bort växter på någon annans mark är inte tillåtet utan markägarens tillstånd.

Avfallshantering

Växtavfallet ska helst behandlas där avfallet uppkommit för att minska risken för att arter sprider sig någon annanstans. Kontakta ditt lokala avfallshanteringsföretag för detaljerade lokala instruktioner.  

Främmande växter som bekämpas i solotalkot

Organisatörerna

Solotalkot startade 2021 då Finlands Naturskyddsförbunds, Lukes och Sykes ViekasLife- och DIAS-projekt under koronapandemin beslöt att gemensamt genomföra ett talkoevenemang som lämpar sig för tidpunkten. På grund av goda erfarenheter fortsatte evenemanget under de följande åren 2022 och 2023, och i många kommuner fortsätter evenemanget även i framtiden.