Torjunta ja hallinta

Vieraslajikasveja sisältävän jätteen käsittely ja hävittäminen

Vieraslajikasveja sisältävän kasvijätteen ja maa-aineksen käsittelyssä ja hävittämisessä on syytä olla erityisen huolellinen, sillä vieraslajit voivat levitä ympäristöön ja uusille kasvupaikoille kasvijätteen ja maa-ainesten mukana.

Vieraslajijätteen oikea käsittely. Kuvaa saa käyttää vapaasti lähde mainiten. Lataa painolaatuinen kuva täältä.

Kasvijätteen ja maa-ainesten mukana leviävät helposti siemenlevintäiset kasvilajit, kuten jättipalsamikomealupiini, jättiputket ja keltamajavankaali, sekä pienistäkin juuren- tai maavarren paloista leviävät tarha-, japanin- ja sahalinintatarKurtturuusu taas lukeutuu lajeihin, jotka voivat levitä sekä siementen että juurenpalojen avulla. 

Mitään vieraslajikasvia ei saa päästää leviämään pihalta tai viheralueelta ympäristöön. Kielto koskee siis myös sellaisia vieraslajikasveja, joita ei ole erikseen säädetty haitallisiksi.

Puutarhajätteen vieminen luontoon, esimerkiksi metsänreunaan, on laissa kiellettyä. Monet vieraslajikasvien esiintymät ovat saaneet alkunsa luontoon jätetystä puutarhajätteestä.

Nämä ohjeet soveltuvat erityisesti kotipuutarhureille, taloyhtiöille, talkoiden järjestäjille ja muille tahoille, joiden toiminnasta syntyy maltillisesti kasvijätettä.

Muistilista vieraslajien torjunnassa syntyvän jätteen käsittelyyn

1. Tunnista, ilmoita ja katso torjuntaohjeet

Mikäli vieraslaji ei ole sinulle entuudestaan tuttu, voit tunnistamisessa käyttää apuna vieraslajit.fi- sivustoa. Samalla voit ilmoittaa vieraslajihavaintosi. Sivustolta löytyy lajikohtaisia torjuntaohjeita useimmille vieraslajeille.

2. Suunnittele ja toteuta torjunta

Haitallisten vieraslajikasvien torjunnassa ja syntyvän kasvijätteen käsittelyssä on tärkeää ehkäistä ja vähentää jätteen syntyä. Tavoitteena on, että siemeniä, juurakoita tai muita leviämiskykyisiä kasvinosia sisältävää hankalammin hävitettävää jätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Tämä edellyttää torjuntatoimien huolellista suunnittelua ja toteutusta.

Perusperiaatteita torjunnan suunnitteluun ja toteutukseen:

  • Ota selvää, miten laji lisääntyy ja leviää. Tällä on vaikutusta sekä parhaiden torjuntatoimien valintaan että asianmukaiseen jätteiden käsittelyyn.
    • Siemenestä lisääntyvien vieraskasvien kohdalla on huolehdittava, ettei siemeniä pääsisi muodostumaan. Mikäli siemeniä on muodostunut, on huolehdittava siemeniä sisältävän kasvijätteen oikeasta käsittelystä.
    • Kasvullisesti lisääntyvien vieraskasvien kohdalla torjunta olisi tehtävä niin, että hankalasti hävitettävää eli juuria, maavarsia tai niiden palasia sisältävää kasvijätettä syntyisi mahdollisimman vähän.
  • Oikea-aikainen torjunta
    • Kun kitket tai niität vieraslajikasvin versojen niiden ollessa vielä pieniä, jätettä syntyy vähemmän. Paras ajankohta torjunnalle riippuu kasvilajista. Esimerkiksi jättipalsami soveltuu hyvin kitkettäväksi taimena tai niitettäväksi vähän ennen kukinnan alkamista. Kitkentä tai niitto on tarvittaessa tehtävä pari kolme kertaa kasvukauden aikana.
    • Toteuta vieraslajikasvin torjuntatoimet ennen kukintaa. Tällöin estät siemenlevintäisen kasvin, kuten jättipalsamin tai komealupiinin, siementen muodostumisen, hankalan jätteen synnyn ja lajin leviämisen.
  • Valitse torjuntamenetelmä laji- ja tilannekohtaisesti
    • Huomioi torjuntamenetelmää valittaessa aina kyseessä oleva laji ja sen lisääntymiskeinot ja leviämisväylät.
    • Suosi mahdollisuuksien mukaan kasvuston näivettämistä ja peittämistä juurakoiden kaivamisen sijaan, sillä tällöin ei synny hankalasti hävitettävää kasvijätettä tai maa-ainesta.
Vieraskasvijätettä, kuva Juha Ahola
Vieraskasvijätettä jättipalsamin kitkentätalkoista, kuva Juha Ahola / VieKas LIFE

3. Käsittele ja hävitä jäte asianmukaisesti

Vieraslajijätettä voi käsitellä torjuntapaikalla monin keinoin pois vietävän jätteen määrän vähentämiseksi. Ensiksi on hyvä erotella hankalammin hävitettävät kasvinosat varsista, lehdistä ja muista kasvinosista, joista kasvit eivät lisäänny ja leviä.

Paikan päällä voit hävittää kasvijätteen esimerkiksi:

  • Kompostoimalla esimerkiksi kompostikehikossa tai lämpökompostorissa. Kompostointi soveltuu kasvijätteelle, joka ei sisällä lisääntymiskykyisiä kasvinosia, kuten siemenlevinteisen kasvin siemeniä tai kasvullisesti leviävän kasvin juuria. Koti- tai taloyhtiökompostissa, jossa kompostoitava massa on pieni, eivät lämpötilat yleensä nouse riittävän korkeiksi riittävän pitkäksi aikaa, jotta siemenet ja juuret tuhoutuisivat. Pelkät versot voi kompostoida.
  • Jättämällä paikalleen maatumaan (maanomistajan luvalla) aina kun mahdollista. Soveltuu siemenlevinteisille kasveille, kuten jättipalsamille, erityisesti ennen kuin se on ehtinyt muodostaa siemeniä. Juuret ja varret on hyvä murskata vaikkapa tallomalla.
  • Kuivattamalla ja hakettamalla kasvijäte, joka ei sisällä siemeniä. Kuivattamisen jälkeen juuret ja puuvartiset osat voidaan esimerkiksi hakettaa ja muut osat kompostoida. Haketta voidaan käyttää esim. kompostin tukiaineena tai katteena.
  • Mädättämällä esimerkiksi jätesäkissä tai tynnyrissä

Mikäli hävittäminen paikan päällä ei ole mahdollista, voi jätteen laittaa säkitettynä jäteastiaan tai toimittaa jäteasemalle. Varmista kuitenkin aina ensin ohjeistus paikallisesta jätelaitoksesta.

  • Polttokelpoiseen sekajätteeseen voi laittaa pieniä määriä siemeniä tai muita lisääntymiskyisiä kasvinosia sisältäviä kasvijätteitä tai maa-aineksia.
  • Pieniä määriä kasvijätettä, joka ei sisällä siemeniä, voi laittaa kunnalliseen biojätteen keräykseen, mikäli se on alueen jätehuolto-ohjeistuksessa sallittu. Biojäte käytetään biokaasun, kompostimullan ja lannoitteiden valmistukseen.
  • Suuremmat vieraslajikasvimassat toimitetaan jäteasemalle, missä ne hävitetään asianmukaisesti esimerkiksi tehokkaassa laitosmittakaavan kompostoinnissa, joka tuhoaa myös siementen itämiskyvyn.
  • Huolehdi, etteivät kasvinosat pääse leviämään kuljetuksen aikana pakkaamalla jäte muovisäkkeihin ja/tai peittämällä lava pressulla.

4. Seuranta

Seuraa kasvupaikkaa useamman vuoden ajan torjunnan jälkeen. Mikäli havaitset uusia taimia tai versoja, tee torjuntatoimet uudelleen. Mikäli olet jättänyt esimerkiksi jättipalsamin kitkentäjätettä paikoilleen maatumaan, on läjitettyä aluetta seurattava ja tarvittaessa tehtävä torjuntatoimia.

Lisätietoja

Lisätietoja haitallisten vieraslajien tunnistamisesta ja torjunnasta löydät  Vieraslajit.fi -sivustolta. Esimerkiksi:  Ohje kurtturuusun tunnistamiseen ja torjuntaan.

Lisätietoja vieraskasvijätteen käsittelystä ja hävittämisestä ohjeistuksessa  Kuinka käsittelen ja hävitän vieraskasvijätettä?

Katso myös Vieraslajiasioiden neuvottelukunnan ohjeistukset:

Huusela, E; Aukia, L.-M.; Jauni, M.; Rastas, M. & Tuhkanen, E.-M. 2021. Toimintamalliehdotus vieraslajijätteiden hallintaan: Selvitys, kuinka vähentää, vastaanottaa ja käsitellä vieraskasvijätettä.  Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 3/2021.