Miten kotipuutarhuri voi varautua perunan kasvintuhoojiin?

Kevätaurinko aktivoi nyt kotipuutarhureita ja samalla kuivattaa maata muokkauskuntoon. Ensimmäiset varhaisperunat päästään istuttamaan ihan pian, mutta miten onnistuu hyvän perunasadon saaminen ja kuinka välttää rakkaudella kasvatettujen kasvien sairastuminen?

Toni Valo Ruokaviraston siemenyksiköstä antaa tähän hyviä vinkkejä ja kertoo miksi kannattaa käyttää palstallaan tarkastettua siemenperunaa. Uusi terve siemen on onnistumisen lähtökohta, sillä lähes kaikki perunan taudit ja tuholaiset leviävät juuri siemenperunan mukana.

”Sertifioitu siemenperuna on Ruokaviraston tarkastamaa ja hyväksymää ja se on lajikkeeltaan oikein nimettyä. Sertifioitu siemenperuna on tutkittu laboratoriossa ja todettu vapaaksi vaarallisista bakteerien aiheuttamista vaaleasta- ja tummasta rengasmädästä”, kertoo Valo. Ruokaperunaa ei saa myydä siemenperunana.

Terveen siemenen lisäksi pitäisi kääntää katse myös maahan. Perunaa ei kannata kasvattaa samassa paikassa vuodesta toiseen. Perunaa koettelevien kasvitautien ehkäisemiseksi suositellaan riittävää viljelykiertoa. Lisäksi monet, mahdollisesti huonon siemenperunan aiheuttamat taudit voivat tulla jäädäkseen. Kun ne on kerran perunamaalleen saanut, niitä on erittäin vaikea saada hävitettyä.

Lue koko blogi Ruokaviraston sivuilta: Miksi palstallani kannattaa käyttää tarkastettua siemenperunaa

Lisätietoa perunan vieraslajituhoojista Vieraslajit.fi-sivustolta

Kuva: Erkki Oksanen / Luke

Kuva: