Rovaniemellä ohjeistetaan vieraskasvien hävittämisestä

J%C3%A4ttibalsami%2020140816-WP_20140816_032%20Photo_Lauri%20Urho_1000_0.jpg

Rovaniemi on antanut ohjeet kaatopaikoille vietävien alueella esiintyvien kasvivieraslajien hävittämisestä. Ohjeessa neuvotaan, miten tulee toimia kurtturuusun, jättiputken ja jättipalsamin hävittämisen suhteen. Ohjeistuksessa korostetaan, että vieraslajeja ei saa leviämisvaaran vuoksi laittaa biojätteisiin, kompostoida eikä viedä puutarhajätteiden mukana jäteasemalle tai kaatopaikalle. Erityisesti jättiputken hävittämisessä on oltava huolellinen, sillä kasvi aiheuttaa palovammoja päästessään ihon kanssa kosketuksiin.

Ohjeet laadittiin laajasti jaettavaksi jätteiden kanssa työskenteleville, kuten esimerkiksi urakoitsijoille, jotka hoitavat jäteasemia, sekä Rovaniemen kaupungin yhteyshenkilöille, jotka hoitavat hävitystä, kuten myös Lapecolle (Lapin jätehuollon kuntayhtymä) ja Perämeren Jätehuoltoon.

Rovaniemen ohjeistus hankalien vieraskasvilajien käsittelyyn ja lajitteluun löytyy osoitteesta http://residuum.fi/jateneuvonta/jateabc/  JäteABC on sähköinen opas yleisimpien jätelajien käsittelyyn ja lajitteluun. Voit selata aiheita aakkosittain tai käyttää sivuston hakutoimintoa.   Lisää tietoa juuri haitallisten vieraskasvien hävittämisestä löytyy JäteABC:sta kunkin kasvin hakusanalla eli jättiputki, jättipalsami tai kurtturuusu .

 

Kuva: