Helsinki kerää havaintotietoja espanjansiruetanasta

Espanjansiruetanan paras torjunta-aika on nyt

Espanjansiruetanat kannattaa kerätä alkukesällä ennen kuin ne ehtivät munia. Helsingin kaupungin ympäristökeskus kerää kesän aikana havaintoja espanjansiruetanoista kerro kartalla –kyselyn avulla osoitteessa http://kerrokartalla.hel.fi/espanjansiruetana.

Espanjnssiruetana

Viljelysten ja kaupunkiluonnon erittäin haitallinen vieraslaji espanjansiruetana on lähtenyt liikkeelle talven jälkeen. Talvehtineet yksilöt ovat lisääntymiskykyisiä aikuisia, jotka etsivät kumppania. Tarpeen vaatiessa espanjansiruetanat voivat lisääntyä yksinkin, sillä sama yksilö voi toimia sekä koiraana että naaraana. Paras ajankohta torjua etanoita on juuri nyt ennen kuin ne ehtivät aloittaa muninnan. Koska yksi espanjansiruetana voi kesän aikana munia jopa 400 munaa, ajoissa aloitettu torjunta voi pienentää loppukesän ja ensi vuoden etanamääriä.

- Jos on tiedossa paikkoja, joissa espanjansiruetanoita oli runsaasti viime kesänä, kannattaa nyt tehdä tarkistuskierros ja poimia etanat pois, sanoo vs. kaupunkiekologi Hanna Seitapuro. Loppukesän etanamääriin vaikuttaa myös kesän sää, sillä etanat munivat ja liikkuvat parhaiten viileällä ja sateisella kelillä. Etanajahtiin kannattaa aurinkoisella säällä lähteä vasta illan hämärryttyä. Kotipuutarhuri voi tappaa etanat pudottamalla ne kiehuvaan, väljään veteen rapujen tapaan. Kuolleet etanat voi laittaa muovipussissa sekajätteeseen.

Varmista kasvien ja mullan alkuperä

Espanjansiruetanan munat ja nuoret yksilöt leviävät parhaiten kasvien juurten ympärillä olevien multapaakkujen ja maansiirtojen mukana.

- Jos hankkii uusia kasveja tai täyttömaata puutarhaansa, on syytä olla huolellinen ja tarkistaa kasvien ja maa-aineksen alkuperä, Seitapuro sanoo. 

Espanjansiruetana on kaikkiruokainen otus, joka syö painonsa verran päivässä. Etanat ovat saaneet kansanomaisen lempinimen tappajaetana, koska ne syövät kuolleita lajitovereitaan. Espanjansiruetanat ovat kotoisin kuivilta seuduilta Etelä-Ranskasta eikä niillä juurikaan ole vihollisia Suomessa. Isot espanjansiruetanan esiintymät ovat aiheuttaneet suuria tuhoja viljelyksille muualla Euroopassa ja Ahvenanmaalla.

Kerro kartalla havainnoistasi

Helsingin kaupungin ympäristökeskus kerää tietoja espanjansiruetanan esiintymisalueista Helsingissä. Tietoja käytetään torjunnan suunnitteluun. Kerro kartalla –kysely on auki 26.5.-30.9.2016 osoitteessa http://kerrokartalla.hel.fi/espanjansiruetana, ja sinne voi käydä merkitsemässä havaintonsa. Lisätietoja espanjansiruetanasta löytyy nettisivuilta vieraslajit.fi/lajit/MX.52801/show

Lisätietoja: Raimo Pakarinen, ympäristötarkastaja, puh. 040 569 9793. Hanna Seitapuro, vs. kaupunkiekologi, puh. 040 178 7378

Alkuperäinen lähde: Helsingin kaupunki, Ympäristökeskus, tiedote 26.5.2016

Katso myös:  YLE:n uutinen 30.5.2016 6:20 samasta aiheesta

Kuva: