Lahdessa tiedotuksella haitallisten vieraslajien kimppuun

Infotilaisuus Lahdessa 15.5.17Lahdessa on päätetty tuoda vieraslajien luontoon leviämisen haitat asukkaiden tietoon valokuvanäyttelyiden ja infotilaisuuksien kautta. Valokuvanäyttelyt, joissa on kuvattu yleisimpiä Lahden alueen haitallisia vieraslajeja, on kiertänyt Lahden alueella helmikuusta asti. Kuvat ovat nähtävillä vuorotellen alueen 7 kirjastossa sekä kauppakeskus Triossa.

Kesän 2017 aikana on myös tulossa opastettuja luonnonhoitoretkiä joissa kitketään jättipalsamia yhdessä. Vieraslajien mahdollisista haitoista tietoa jakaa Lahden kaupunki yhteistyössä Luontoturvan kanssa.

Valokuvanäyttelyt

Valokuvanäyttelyt on saanut hyvän vastaanoton kirjastojen asiakkailta ja tietoa on saatu levitettyä hyvin tätä kautta. Vuonna 2016 Lahdessa keskityttiin pelkästään jättiputkesta tiedottamiseen valokuvanäyttelyiden ja lehtijuttujen kautta. Uusien jättiputkikohteiden tietoja saatiin tiedottamisen avulla vuonna 2016 n. 60 kpl. Voidaankin siis todeta, että tiedotus haitallisista vieraslajeista on tarpeen. Hyvin tehdyllä tiedotuksella voidaan myös ennaltaehkäistä vieraslajien leviämistä luontoon.

Lahden kaupunki auttaa torjumaan veloituksetta myös yksityisten mailla olevat jättiputket Lahden alueella.

Vuonna 2018 Lahdessa rakentuu valokuvanäyttelyitä haitallisten vieraslajien leviämisen syihin liittyen, kuten puutarhajätteen käsittelyyn.

Infotilaisuudet

Infotilaisuuksia, joissa on kerrottu alueella luontoon levinneistä lajeista, on kevään aikana 4 kappaletta. Tilaisuuksia on pidetty eri alueiden kirjastoissa maaliskuusta lähtien ja viimeinen infotilaisuus on Lahdessa 15.5.17. Tilaisuudet ovat olleet yleisölle avoimia ja maksuttomia. Infokertoja on pidetty nyt kolme ja osallistuja määrä on vaihdellut noin 12 – 45 henkilön välillä.

Tietoa infotilaisuuksista on levitetty monen kanavan kautta muun muassa paikallisessa lehdessä, sosiaalisessa mediassa, sähköpostiviestein sekä kauppojen ja puutarhamyymälöiden ilmoitustauluilla.

Opastetut luonnonhoitoretket, jättipalsamin kitkemistä yhdessä

Opastettuja luonnonhoitoretkiä, joissa kitketään yhdessä jättipalsamia, järjestetään useaan kertaan kesän 2017 aikana. Tietoa jättipalsamista on jaettu infotilaisuuksissa ja valokuvanäyttelyissä. Yhteydet alueen peruskouluihin on innostanut useat Lahden alueen koulut havainnoimaan ja kitkemään oman koulunsa ympäristöstä jättipalsamia. Tietoa halutaan saada jaettua oppilaiden kautta myös vanhemmille.

Tietoa jättipalsamin kitkemisestä on jaettu monelle taholle ja mukaan on saatu myös yhdistyksiä ja yrityksiä. Koska jättipalsami leviää erityisesti kosteissa paikoissa ja Lahden alueella on suuria vesistöjä, on myös Vesijärvisäätiö huolissaan jättipalsamin leviämisestä. Yhteistyötä tehdäänkin Vesijärvisäätiön kanssa, jonka kautta talkoisiin saadaan mukaan muun muassa OP Ryhmän pankin henkilökuntaa. Osana Suomi100 -juhlavuotta OP Ryhmän pankit antavat henkilökunnalleen mahdollisuuden käyttää työpäivän hyväntekeväisyystyöhön. Päijät-Hämeen Osuuspankki on valinnut Vesijärvi-työn yhdeksi talkootyökohteekseen.

Myös Porvoonjoen jokitalkkari toimintaa yhdistetään jättipalsamiin. Eri kaupunginosien seurat ja yhteisöt ovat mukana, kuten Jalkarantaseura Jalkarannan alueella. Lahden alueen palstaviljelijöille jaetaan tietoa jättipalsamista ja talkoista palstojen jaon yhteydessä. Hankkija Lahdessa on ojentanut auttavan kätensä ja antaa jätesäkkejä talkoisiin. Talkoista tiedottamista jatketaan ja uusia tahoja haetaan jatkuvasti mukaan.

Toteutus

Valokuvanäyttelyt, infotilaisuudet, vieraslajien torjunnat, talkoot ja niihin yhteistyökumppaneiden etsimisen ja tiedottamisen tekee Luontoturva ky yhteistyössä Lahden kaupungin kanssa.

Lähde: Luontoturva.fi : tiedote 10.5.2017

Kuva: