Vaarallinen aasianrunkojäärä Suomessa - ilmoita havainnoista Eviraan

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on varmistanut,
että aasianrunkojäärä (Anoplophora glabripennis) on pesiytynyt Vantaan Itä-Hakkilassa kasvaviin puihin jo muutamia vuosia sitten. Lähes kaikki lehtipuut joudutaan kaatamaan saastuneelta alueelta jäärän tuhoamiseksi. Eviran mukaan Itä-Hakkilan alueella ei tule ryhtyä toistaiseksi omatoimisesti kaatamaan lehtipuita, vaan asukkaiden ja yritysten on syytä odottaa Eviran ohjeita. Kuva: Ville Welling, Evira, ©

 

Evira pyytääkin erityisesti Vantaan Itä-Hakkilan asukkaita seuraamaan internetsivua www.evira.fi/aasianrunkojaara. Sivuilla on myös kuvia aasianrunkojäärästä ja kartta alueesta, josta aasianrunkojääriä on löydetty. 5.11. mennessä jääriä on havaitu noin kuuden hehtaarin alueella. Evira tiedottaa asiasta internetsivuillaan sitä mukaa kuin asiasta tiedetään enemmän. Tiedotteita:

 

Ilmoitusvelvollisuus: 

Jos löydät tai epäilet löytäneesi aasianrunkojäärän, ota viipymättä yhteys Eviraan (kasvinterveys@evira.fi, tai puhelin 040 801 4407). Ota löytämäsi jäärä mieluiten elävänä talteen esimerkiksi lasipurkkiin.

Katso myös:

  • Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2015/893, annettu 9 päivänä kesäkuuta 2015, toimenpiteistä Anoplophora glabripennis (Motschulsky) -organismin unioniin kulkeutumisen ja siellä leviämisen estämiseksi (tiedoksiannettu numerolla C(2015) 3772)
  • Luonnontieteellisen keskusmuseon tiedote 12.3.2010 Järvenpäässä löytyneestä Anoplophora glabripennis-yksilöstä
  • Evira Kiinanrunkojäärä

uutisoitu 26.10.2015 - päivitetty 5.11.2015

Kuva: