Mikä on vieraslaji? Vieraslaji on ihmisen myötävaikutuksella uudelle alueelle levinnyt laji. Lue lisää vieraslajien määritelmistä
Ilmoita havaintoHallitus on hyväksynyt vieraslajilain muuttamista koskevan esityksen, jolla on tarkoitus mahdollistaa droonien hyödyntäminen vieraslajinisäkkäiden pyynnissä. Esityksen tarkoituksena on parantaa vieraslajien torjuntaa.
Lue lisää maa- ja metsätalousministeriön tiedotteesta täältä.
Barentsin alueen vieraslajihanke järjestää 30.10.2024 klo 9-11.30 webinaarin, jossa keskustellaan kyttyrälohesta eri näkökulmista. Webinaarissa esitellään hankkeessa tehtyä tutkimusta ja siitä saatuja tuloksia sekä kerrotaan kyttyrälohen ympäristövaikutuksista. Lisäksi tilaisuudessa kuullaan lyhyet esitykset kyttyrälohesta kalastajan ja paikallisen asukkaan näkökulmasta sekä siitä, miten lajin asema nähdään hallinnollisesti. Lopuksi aikaa on runsaasti paneeli- ja vapaalle keskustelulle!
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan (tilaisuus on ilmainen) täältä.
Barentsin vieraslajihankkeessa on tuotettu yhteistyössä WWF:n kanssa tunnistus- ja torjuntaoppaat alaskan- ja komealupiinille, jättipalsamille ja jättiputkiryhmälle.
Uusissa oppaissa on tiivisti esitettynä lajien tunnistamis- ja torjuntaohjeet. Ne löytyvät kätevästi tulostettavassa muodossa esimerkiksi talkoiden tai osoitettujen torjuntakohteiden opastusmateriaaliksi.
Oppaat löydät Barentsin vieraslajihankkeen sivuilta. Oppaat on tuotettu myös ruotsiksi.
Tutustu myös muihin Barentsin vieraslajihankkeessa tuotettuihin materiaaleihin.
Vieraslajit.fi mukana Lepaa 2024 -näyttelyssä!
Olemme paikalla kaikkina näyttelypäivinä ja meidät löytää Luken pisteeltä heti näyttelyn sisäänkäynnin tuntumasta.
Tule vastaamaan vieraslajivisaan tai juttelemaan vieraslajeista asiantuntijoidemme kanssa!
Nähdään Lepaalla!
Kolmen EU:ssa haitalliseksi säädetyn akvaariolajin kahden vuoden siirtymäaika päättyy tänään 2.8.2024.
EU:ssa haitalliseksi säädettyjen vieraslajien luettelon lajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.
Lajit ovat:
Nämä lajit ovat EU:n haitalliseksi säädettyjen vieraslajien luettelossa. Lajeja ei tiettävästi esiinny luonnossamme, mutta säädöksen myötä niitä ei saa enää pitää edes kotiakvaariossa.
Af...
Seuraavien Suomessa tavattujen vieraslajien havainnoista olisi erityisen tärkeää ilmoittaa.
Kiinnostaako vieraslajityö? Tutustu kansalaistoimintaan ja tule mukaan!
VieKas LIFEHaitallisten vieraslajien hallintaa Barentsin alueella
Barents IAS