Invasiva främmande arter kan spridas oavsiktligt med trädgårdsavfall inklusive växt - och jordmaterial. Det viktigt att förhindra spridning av skadliga främmande arter i miljön med hjälp av trädgårdsavfall.
Fröspridda växtarter, så som jättebalsamin, blomsterlupin, jättelokor och gul skunkkalla, och arter som sprids med rötter eller jordstammar, så som parkslide, jätteslide och hybridslide, sprids lätt med växtavfallet och schaktjorden. Vresros sprider sig med både frön och rötter.
Det är förbjudet att låta främmande arter sprida sig i omgivningen. Detta gäller alla främmande arter även om arten inte är listad som invasiv främmande art i unionens eller den nationella förteckningen. Därmed berör försiktig hantering av avfall bekämpning av alla främmande arter.
Växtavfall får inte enligt lagen lämnas i skog eller på olovliga soptippar, som har varit de huvudsakliga spridningskanalerna för invasiva främmande arter.
Vieraslajit.fi hjälper till att identifiera och bekämpa skadliga främmande arter och samlar observationer för forskningsanvändning. Webbplatsen innehåller bekämpningsanvisningar för främmande arter.
Ur ett avfallsperspektiv är det bäst om det inte blir något avfall när invasiva främmande växtarter bekämpas. Detta minimerar både spridningsrisken och kostnaderna. Mängden växtavfall kan minskas med hjälp av rättidiga och lämpliga kontrollmetoder.
Växtrester och jord som innehåller frön, rötter eller jordstammar är svårare att utrota än löv, stjälkar och grenar som växter normalt inte sprider sig ifrån.
Grundprinciper för bekämpning:
Före blomning kan de flesta bestånd stubbas och avfallet kan komposteras i en hög på plats eller i en kompostbehållare. Växtrester och jord som innehåller frön, rötter eller jordstammar får inte blandas i en kompost utan sådant avfall skall sorteras som brännbart avfall.
Rötter och stammar som inte innehåller frön kan torkas. Därefter kan trädgårdsavfallet flisas för användning i som strömaterial i din trädgårdskompost. Observera att torkning inte förstör frön.
Växtavfallet, ytjorden eller schaktjorden skall helst behandlas där avfallet uppkommit för att minska risken för att arter sprider sig någon annanstans. Om det inte är möjligt att behandla avfallet på plats bör den föras till den kommunala mottagningsstationen för trädgårdsavfall.
Bekämpningsplatsen bör uppföljas och arbetet upprepas vid behov i flera års tid eftersom frön och rötter som ligger i jorden kan växa till nya skott under flera år framöver.
Mera information om identifiering och bekämpning: vieraslajit.fi.
Huusela, E; Aukia, L.-M.; Jauni, M.; Rastas, M. & Tuhkanen, E.-M. 2021. Toimintamalliehdotus vieraslajijätteiden hallintaan: Selvitys, kuinka vähentää, vastaanottaa ja käsitellä vieraskasvijätettä. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 3/2021.
Mer information om avfallshantering hittad du i vårat arkiv (på finska).
Naturvårdsverkets vägledning som beskriver hur hushållsavfall som består av växter av invasiva främmande arter bör hanteras i Sverige: Så tar du hand om hushållets avfall från invasiva främmande växter.