SV MENU

Invasiva vresrosen

Foto: Antti Salovaara

På denna sida har vi samplat viktig information om identifiering, bekämpning och vanliga frågor.

Hurdan är vresrosen?

Vresrosarten Rosa rugosa och dess vitblommiga variant (Rosa rugosa f. Alba) härstammar från nordöstra Asien. Den är lättskött och härdig och har därför planterats som prydnadsväxt i trädgårdar och längs vägrenar. I Finland började vresrosen breda ut sig redan i början av 1900-talet. Vresrosen är en invasiv främmande art som hotar naturens mångfald. Vresros har definierats som en invasiv främmande art i lagstiftningen. Vresros får inte födas upp eller släppas ut i miljön, importeras, köpas, säljas eller marknadsf

Vresrosen blommar hela sommaren och producerar rikligt med frökapslar på hösten. För att identifiera vresrosen är det skäl att granska flera kännetecken. Identifieringen är lättast på sensommaren.

Blommorna är stora, vanligtvis anilinröda eller vita, sällan ljusröda. Vresrosen har ofta enkla blommor med fem kronblad. Grenarna har tätt med taggar. Taggarna är raka, täthåriga och av olika längd. Tjocka bladen är räfflade och rynkiga på ytan – att bladen är vresiga har gett arten sitt namn. Vresrosens frökapslar, nyponen, som mognar på hösten är röda och tillplattade på mitten och har formen av en rova.

Om din identifiering är osäker vänta tills rosen blommar, då är det lättare att skilja vresrosen från förädlade rugosarosor. Hur identifierar man vresros.

Varför är vresrosen klassificerad som invasiv främmande art?

Vresrosen har spridit sig längs kusten ända till Kemitrakten och även till andra orter i Lappland. Vresrosen fortsätter att breda ut sig kraftigt i skärgården och på havsstränderna.

Strändernas mardröm

Vresrosen konkurrerar med det ursprungliga artbeståndet, och trivs utmärkt på havsstränder och längs vägrenar. Trädgårdsrymlingen riskerar speciellt solexponerade miljöernas hotade och sällsynta arter. Vresrosen medför betydande olägenheter även för rekreationsbruket. Som mest kan bestånden bli upp till flera hektar stora. Bekämpning av vidtäckta bestånd är svårt, speciellt i skärgården.

Vresrosen sprider sig effektivt till nya växtplatser främst med hjälp av fåglar och vatten. Vresrosen riskerar speciellt solexponerade miljöernas hotade och sällsynta arter och medför betydande olägenheter även för rekreationsbruket. Bild: Anton Lipasti

Sprider sig effektivt

Vresrosen sprider sig vegetativt från rhizomer och rotfragment eller från frön. Till nya växtplatser sprider den sig med hjälp av fåglar. Både nyponen och fröna flyter och har anpassat sig väl till spridning med vatten. Läs mer om olägenheterna.

Hur bekämpar jag vresros?

Vresros kan bekämpas med flera olika metoder. Till exempel med nedsågning jäms med marken, med att rycka upp eller gräva, och med att täcka. Bekämpningsmetoder beskrivs i vresrosens artkort. Resurserna och tillgänglighet påverkar valet av bekämpningsmetoder.

Uttröttning tar livskraften

En effektiv och förmånlig bekämpningsmetod för gårdsplaner och trädgårdar är att trötta ut vresrosen. En viktig fördel med metoden är att man inte skapar svårhanterbar avfall. Kapa av alla nya, gröna skott på rosbusken. Upprepa varje gång det kommit upp nya skott, åtminstone 3–4 gånger under det första året. Nackdelen med uttröttning är att man måste upprepa bekämpningen flera gånger under säsongen i flera års tid.

Vresrosen är en av de invasiva växtarterna som bekämpas i #solotalkot - nationellt talko för att bekämpa främmande arter 2022.

Noggrann avfallshantering

Vresros sprider sig med både frön och rötter. Växtrester och jord som innehåller frön, rötter eller jordstammar skall sorteras varsamt och enligt anvisningar från ditt lokala avfallshanteringsföretag.

Vresrosens grenar, blad och blommor kan torkas och flisas för användning som strömaterial i din trädgårdskompost.

Frågor om vresros

Hur skiljer jag vresros från till exempel nyponros eller finnros?

Till exempel antalet taggar och formen skiljer vresrosen från nyponrosen: vresrosen har ett flertal raka både korta och långa taggar, medan hos nyponrosen växer taggarna glesare och de är böjda.  Blommorna är ljusröda eller vita, hos nyponrosen är de skirt rosa. Vresrosens frökapslar är tillplattade på mitten och har formen av en rova, medan nyponrosens och finnrosens frökapslar är avlånga. 

Hur kan jag skilja den förbjudna vresrosen från de tillåtna förädlade varianterna?

Vresrosens blomma har ett enkelt lager kronblad, och i allmänhet fem kronblad. De förädlade varianterna har däremot vanligen blommor med flera lager kronblad alltså klart fler kronblad. För att kunna skilja vresrosen från förädlade varianter med ett enkelt lager kronblad ska du även titta på andra kännetecken, såsom blad och taggar.

Hjälp för att identifiera vresrosen hittar du i artkortet för vresrosen och den mer detaljerade anvisningen för identifiering.

Hur skiljer jag vresrosen från till exempel nyponrosen eller finnrosen som hör till de ursprungliga arterna?

För att kunna identifiera vresrosen ska du fästa uppmärksamhet vid flera kännetecken. Vresrosen skiljer sig från de ursprungliga nyponrosorna i skärgården (kal nyponros R. vosagiaca, tidigare dumalis och hårig nyponros R. caesia) till exempel till taggarnas antal och form: vresrosen har ett flertal raka taggar av olika storlekar, medan taggarna hos nyponrosen växer glesare och de är böjda. Dessutom är vresrosens blommor anilinröda eller vita, hos nyponrosen är de skirt rosa. Både nyponrosen och finnrosen kan klart skiljas från vresrosen med hjälp av nyponen: vresrosens nypon är tillplattade på mitten och har formen av en rova, medan nyponrosens och finnrosens nypon är avlånga.

Tips för att identifiera vresrosen hittar du i artkortet för vresrosen och den mer detaljerade anvisningen för identifiering.

Måste jag avlägsna hansarosen och andra förädlade vresrosarter från min gård?

Nej, det måste du inte. Odlingsförbudet gäller inte varianter som är förädlade från vresrosen, såsom hansarosen.

Hjälp för att skilja vresrosen från andra rosor hittar du i anvisningen för identifiering.

Måste också sådana vresrosor utrotas som odlas för nypon och kronblad i kommersiellt syfte?

Ja. Från och med den 1 juni 2022 får vresrosen inte längre odlas. De växter som odlas ska utrotas, inklusive odlingar av vresros som odlas i kommersiellt syfte.

Odlingsförbudet gäller dock inte varianter som är förädlade från vresrosen, alltså är odlingen av dessa i kommersiellt syfte tillåten även efter att förbudet mot odling av vresros träder i kraft.

Hurdan hjälp kan jag få med att utrota vresrosen?

Du kan fråga om råd i frågor som gäller främmande arter av NTM-centralernas kundservice för miljöfrågor. Du kan fråga efter råd eller hjälp från din egen kommun. Dessutom erbjuder många organisationer hjälp med att identifiera och bekämpa vresrosen och kan till exempel ordna bekämpningstalkon för främmande växtarter.

Tips om identifiering och bekämpning av vresros hittar du i artkortet för vresrosen. Du kan läsa närmare om hur du på rätt sätt ska hantera och förstöra avfall som uppstår vid bekämpningen i anvisningen om avfallshantering.

En stor mängd vresrosor har planterats på husbolagens gårdar. Hur lönar det sig för husbolag att göra för att utrota vresrosen?

Uttröttning av vresrosbeståndet är ett bra sätt att utrota vresrosen från gården eller parkeringsplatsen. Under uttröttningen bör växtplatsen observeras i flera år. Fördelen med uttröttning är att inget växtavfall eller jordmaterial som är svårt att förstöra uppstår.

Många företag tillhandahåller tjänster för att utrota vresrosbestånd. Anvisningar om hur vresrosen kan identifieras och bekämpas hittar du i artkortet för vresrosen. Du kan läsa närmare om hur du ska hantera och förstöra avfall som uppstår vid bekämpningen i anvisningen om avfallshantering.

Övergångsperioden för förbudet mot odling av vresros gick ut den 1 juni 2022. Vad innebär det?

Vresrosen har odlats i stor utsträckning på gårdar, i trädgårdar och på allmänna områden. Därför har det varit nödvändigt att fastställa en övergångsperiod på tre år för odlingsförbudet för fastighetsägarna och denna övergångsperiod gikk ut den 1 juni 2022. Dessutom har tillsynsmyndigheten för odlingsförbudet (NTM-centralerna) behövt tid för att förbereda sig.

Om vresrosen växer på en fastighet som kontinuerligt används eller sköts av sin ägare eller innehavare, tolkas det som odling av vresros. Tolkningen är densamma, även om växten oavsiktligt skulle ha spridit sig till området och förekomsten inte skulle skötas aktivt.

Bekämpningen av vresros kräver långsiktigt arbete. Även om det inte skulle ha varit möjligt att utrota förekomsten av vresros helt och hållet då övergångsperioden går ut, är det viktigt att spridningen av vresrosen förhindras effektivt och att bekämpningsåtgärderna fortsätts aktivt. 

Ytterligare information hittar du på sidan om odlingsförbud.

Vad händer om jag inte har utrotat min vresros fram till den 1 juni 2022?

Fastighetsägare har en skyldighet att utrota befintliga förekomster av vresros eller åtminstone begränsa skadeverkningarna och förhindra vresrosen från att spridas.

Även om man inte skulle ha lyckats utrota förekomsten av vresros på sin egen fastighet när övergångsperioden går ut, är det viktigt att bekämpningsåtgärder vidtas och fortsätts.

Om det inte är möjligt att utrota förekomsten ska man sträva efter att begränsa skadeverkningarna och spridningen av vresrosen. Om inga bekämpningsåtgärder alls vidtas kan situationen tolkas som odling av vresros. Den NTM-central som övervakar efterlevnaden av lagen kan vid behov bestämma att förekomsterna ska förstöras med stöd av 17 § i lagen om främmande arter.

Vad händer om jag inte alls har för avsikt att utrota förekomsten av vresros på min gård?

NTM-centralerna som utövar tillsyn över att odlingsförbudet iakttas kan förbjuda att odlingen som strider mot bestämmelserna fortsätts. Vid behov kan åläggandet förenas med vite eller hot om tvångsutförande. Detta innebär att den åtgärd som inte utförts vidtas på bekostnad av den som strider mot förbudet mot odling av vresros. Man kan även dömas till bötesstraff enligt 21 § i lagen om främmande arter. Behovet av åläggandena bedöms från fall till fall och i sista hand är det den lokala NTM-centralen, som fungerar som tillsynsmyndighet, som bestämmer om dem.

För att hantera riskerna med främmande arter krävs det framför allt att människor förstår att bekämpningen av invasiva främmande arter är nödvändig för att skydda biologisk mångfald och hälsa. I första hand eftersträvas resultat genom kommunikation och rådgivning utan myndigheternas tvångsåtgärder eller straffrättsliga påföljder.

Vi började utrota förekomsten av vresros med uttröttning år 2022, får vi fortsätta med det under kommande år?

Ja, det får ni. Det viktigaste är att ni förstår riskerna med främmande arter och vidtar åtgärder för utrotning och bekämpning av invasiva främmande arter. För vissa arter, såsom vresrosen, kan utrotningen av förekomsterna ta flera år. Om ni alltså har inlett utrotningen av beståndet av vresros med uttröttning på våren 2022 eller tidigare, kan ni fortsätta utrotningen på samma sätt även efter att odlingsförbudet börjar gälla.

Vresrosen har spridit sig ut på ett stort område i naturen. Varifrån ska växtbestånden avlägsnas först?

Hanteringsplanen för vresrosen innehåller de prioriterade hanteringsåtgärderna som man bör satsa på i Finland. Vresrosen ska utrotas i mest brådskande ordning i områden som är mest värdefulla med tanke på den biologiska mångfalden och i närheten av dem, särskilt från skärgården och kusten. Dessutom ska bekämpning utföras i naturskyddsområden i inlandet, vid stränder och på åsområden.  Det finns dessutom skäl att utrota förvildade och planterade växtbestånd i närheten av förekomster av hotade och nära hotade arter. Dessutom ska bestånd av vresros utrotas och spridningen förhindras bland annat vid vägrenar, på gårdsplaner och i trädgårdar.