SV MENU

Termer och definitioner

Främmande arter och invasiva främmande arter definieras i EU:s förordning om främmande arter (1143/2014). Ytterligare lagen om främmande arter (1709/2015) definierar nationellt invasiva främmande arter som inte ingår i unionsförteckningen men som kan betraktas som skadliga i finländska förhållanden.

Främmande arter

Med främmande arter avses växter, djur eller andra organismer som människan oavsiktligt eller avsiktligt har introducerat utanför artens naturliga utbredningsområde. En främmande art har med människans medverkan överskridit sina naturliga spridningshinder, såsom kontinenter, hav eller berg.

Invasiva främmande arter

Med invasiva främmande arter avses arter som har konstaterats hota den biologiska mångfalden. 

Invasiva främmande arter enligt bestämmelserna om främmande arter är de arter som finns upptagna i unionsförteckningen eller den nationella förteckningen över invasiva främmande arter. De främmande arter som tills vidare inte ingår i någondera förteckningen betraktas därför som främmande arter som berörs endast av 3 § i lagen om främmande arter. Enligt denna paragraf är det förbjudet att låta sådana främmande arter sprida sig i omgivningen.

Invasiva främmande arter av unionsbetydelse är invasiva främmande arter vars negativa effekter anses vara sådana att de kräver samordnade åtgärder på unionsnivå i Europa. Gemensamma lagstadgade åtgärder har fastställts för alla medlemsstater. Alla arter har inte påträffats i Finland.

Invasiva främmande arter av nationell betydelse är invasiva främmande arter, som inte ingår i unionsförteckningen men som på grundval av vetenskapliga belägg anses att förorsaka skada för den biologiska mångfalden och även annan skada för vilda organismer, hälsa eller säkerhet.

Invasiva främmande arter som ingår i unionsförteckningen eller i den nationella förteckningen får inte importeras till Finland från länder utanför EU och inte heller från andra EU-länder. En sådan art får inte födas upp, säljas eller marknadsföras. Det är förbjudet att släppa ut sådana arter i miljön.

Växtskadegörare

Karantänskadegörare och kvalitetsskadegörare, hör till växtskadegörare som regleras i växtskyddslagstiftningen. Förordning om karantänskadegörarna, kvalitetsskadegörarna, anspråk som ställs för produktion och import av växter (EU) 2019/2072 (bilaga II) .

Karantänskadegörarna är växtsjukdomar och skadedjur, som man försöker hindra från att spridas till Finland. Ifall karantänskadegörare påträffas i växtproduktionen, naturen eller på växter till salu, fattar myndigheterna beslut om utrotningsåtgärder för dessa. Karantänskadegörare rapporteras alltid till Livsmedelsverket. Anmälningsskyldigheten gäller alla medborgare.

Kvalitetsskadegörarna är växtsjukdomar och skadedjur, som inte får förekomma på växter till salu. Förekomsten av kvalitetsskadegörare övervakas i odlingar som egenkontroll.

Läs mer på livsmedelsmyndighetens informationssidor om karantän- och kvalitetsskadegörare, och andra skadegörare.

Vad är en invaderande art?

Invaderande arter är arter som tar sig till ett område på egen hand. Det vill säga att de arter som på naturlig väg sprider sig till Finland till exempel till följd av det varmare klimatet, är invaderande arter. Invaderande arter, som inte sprider sig med människans medverkan, berörs inte av bestämmelserna i lagen om främmande arter. Exempel på invaderande arter är vildsvin (Sus scrofa), storskarv (Phalacrocorax carbo), påfågelsöga (Aglais io), fälthare (Lepus europaeus) och guldschakal (Canis aureus).